O înregistrare video realizată din dronă de operatorii ucraineni a surprins modul nonșalant în care un soldat rus își abandonează un camarad după ce în preajma lor a căzut un obuz lansat de artileria ucraineană.

soldati rusiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Filmarea de doar 23 de secunde arată cum cei doi militari ruși se deplasau împreună probabil în apropierea liniei frontului înainte ca un obuz lansat de ucraineni să cadă la o distanță de câțiva metri față de ei.

Unul dintre cei doi soldați ai Moscovei cade la pământ și pare incapabil să se mai ridice. După ce camaradul său încearcă să „tragă” de el preț de câteva secunde, el renunță la tentative și își vede mai departe de drum.

Nu este în întregime clar dacă soldatul rus a murit în urma loviturii sau doar a fost grav rănit, filmarea părând să arate în jurul secundelor 00:12-00:13 că el mai mișcă. Însă câteva secunde mai târziu un al doilea obuz al ucrainenilor aterizează exact unde se afla el, ucigându-l în cazul în care încă era în viață.

Celălalt soldat rus a luat însă deja o distanță considerabilă față de locul loviturii până când a căzut acest al doilea obuz.

Înregistrarea video este remarcabilă și datorită faptului că soldatul rus rămas în viață nu pare foarte îngrijorat de faptul că se află sub tirul artileriștilor ucraineni, deplasându-se în continuare la pas lejer și nepărând a schița vreun gest de îngrijorare sau teamă, cum ar fi normal în astfel de situații.

Soldații ruși dau dovadă de un comportament tot mai bizar pe front

O altă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene săptămâna trecută a arătat cum doi soldați ruși aproape nu au nicio reacție după ce o primă bombă lansată din dronă cade și explodează în imediata apropiere a lor, ambii pornind apoi să plece încet de la locul exploziei, un comportament de neînțeles dat fiind pericolul în care se aflau.

Unul dintre ei a pășit apoi tocmai pe traiectoria unei a doua bombe pe care ucrainenii au lansat-o din dronă, fiind ucis.

O a treia înregistrare video apărută pe platformele social media chiar marțea aceasta a surprins de asemenea un moment aproape suprarealist, arătând cum un grup de soldați ruși ce s-au adăpostit un crater așteaptă să cadă o grenadă lansată de ucraineni asupra lor, fără a încerca să fugă să-și salveze viața.

Înregistrarea arată clar că soldații ruși au văzut atât drona ucraineană ce survolează deasupra lor, cât și momentul în care aceasta lansează ceea ce pare a fi o grenadă de mână căreia operatorii ucraineni i-au atașat „aripioare”. Niciunul dintre militarii ruși nu a depus însă vreun efort pentru a sări din craterul în care s-au adăpostit împreună.

Nu este în întregime clar dacă aceste comportamente de neînțeles ale militarilor Moscovei se datorează unor probleme psihologice dezvoltate în urma lunilor de lupte pe front, letargiei cauzate de frigul din Ucraina și absența unor echipamente de iarnă sau unui cumul a celor doi factori.

Urmărește ultimele evoluții din a 349-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.