Protestele anti-război din Rusia au luat forma comemorării victimelor ucrainene, în timp ce rușii au început să depună flori la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orașe rusești, relatează The Moscow Times.

Zeci de morți și de răniți după ce o rachetă rusească a lovit un bloc din DniproFoto: Sergei CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Potrivit sursei citate, totul a pornit după atacul cu rachete de luna trecută asupra orașului Dnipro.

Flori, jucării de pluș și mesaje scrise de mână au apărut în cel puțin 60 de orașe din Rusia, adesea la baza statuilor poeților ucraineni Taras Șevcenko și Lesia Ukrainka sau la monumentele victimelor represiunii politice din epoca sovietică.

Flori depuse la baza statuii poetului ucrainean Taras Șevcenco din Sankt Petersburg / FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Este o declarație împotriva războiului, nu doar doliu pentru morții din Dnipro”, a spus o femeie care a depus flori la un memorial din orașul siberian Novosibirsk.

„Nu puteam să tac”, a spus ea pentru The Moscow Times într-un interviu anonim realizat cu ajutorul mișcării de opoziție de tineret Vesna.

Imaginile blocului de apartamente distrus, victimele civile și încercările disperate de salvare ca urmare a atacului din 14 ianuarie de la Dnipro au servit ca o amintire șocantă a devastării cauzate de războiul din Ucraina și au stârnit furie și rușine în rândul unor ruși.

Omagiile continue aduse victimelor atacului de la Dnipro sunt primele proteste anti-război la nivel național de la demonstrațiile împotriva mobilizării „parțiale” din septembrie.

Protestele florilor au luat naștere pentru că „nu tuturor rușilor le lipsește compasiunea față de ucraineni”

Aceste manifestații au devenit „protestele florilor”.

La aproape trei săptămâni de la decesele din Dnipro, rușii continuă să depună flori.

„Am decis să depun flori la un memorial local pentru a arăta că nu tuturor rușilor le lipsește compasiunea față de ucraineni”, a spus un bărbat din districtul autonom Hantî-Mansiisk într-un alt interviu anonim realizat prin Vesna.

„Mă gândeam la victimele atacului de la Dnipro și la cum trebuie să fi fost să fii sub dărâmături.”

Localnicii au depus joi trandafiri galbeni cu panglici albastre și galbene – culorile drapelului ucrainean – în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei.

Și în orașul Kazan, pe râul Volga, localnicii au depus flori, fotografii ale blocului de apartamente distrus din Dnipro și o pancartă cu mesajul „Kazan este în doliu” lângă un monument al victimelor represiunii politice.

În orașul Vladikavkaz din Caucazul de Nord, memorialul a constat dintr-o mână de garoafe roșii și o jucărie pentru copii.

Și în Pskov din vestul Rusiei, oamenii au depus flori și au aprins lumânări la un monument dedicat mamelor și copiilor.

„Simt o rușine incredibilă pentru țara mea și pentru incapacitatea de a ajuta în vreun fel, cu excepția unor gesturi atât de mici”, a spus o femei din Pskov într-un interviu anonim realizat prin Vesna.

Atacul asupra Dnipro a avut loc într-o sâmbătă după-amiază, când, potrivit oficialilor ucraineni, cu o rachetă de croazieră rusă Kh-22 – concepută pentru a fi folosită împotriva navelor.

Echipajele de salvare au lucrat zile întregi în ruinele clădirii, încercând să găsească supraviețuitori. Cel puțin 46 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise și peste 80 au fost rănite.

Mulți dintre cei care au luat parte la „protestele florilor” au declarat pentru The Moscow Times că comemorarea victimelor din Dnipro i-a ajutat să se simtă ca fac parte dintr-o mișcare anti-război mai largă.

„Nu este pentru morți, ci pentru cei vii”, a spus Zakhar, un tânăr care a depus recent flori la unul dintre memorialele din Sankt Petersburg.

Omagiile rușilor pentru ucraineni, un semn de nemulțumire față de autorități

Persistența omagiilor aduse victimelor de la Dnipro este un semn de profundă nemulțumire față de autorități, potrivit antropologului Alexandra Arhipova.

„Comemorările improvizate apar atunci când oamenii simt un fel de nedreptate”, a declarat Arhipova pentru The Moscow Times.

„Este o încercare de a spune: „Îmi exprim durerea și protestez împotriva celui care a provocat această durere”.

Șapte „protestatari ai florilor” ar fi fost reținuți de poliție

„Protestatarii florilor” din Rusia nu s-au confruntat cu același nivel de represiune din partea poliției ca demonstranții care au ieșit în stradă imediat după invazia de anul trecut și ca urmare a ordinului de mobilizare al președintelui Vladimir Putin din septembrie.

Dar cel puțin șapte persoane ar fi fost reținute.

Ekaterina Varenik, în vârstă de 26 de ani, a fost închisă pentru 12 zile luna trecută pentru ignorarea ordinelor poliției în timp ce ținea o pancartă pe care scria „Ucraina nu este inamicul nostru” lângă un memorial din centrul Moscovei.