Următorul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei va afecta comerțul și tehnologia care îi sprijină războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

Șefa Comisiei Europene Ursula von der LeyenFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

„Cele 9 pachete de sancțiuni ale noastre sunt puternice, iar al 10-lea este pe drum. Împreună cu partenerii noștri, trebuie să lipsim Rusia de mijloacele de a ucide civili ucraineni și de a distruge case și birouri”, a spus von der Leyen într-un mesaj pe Twitter.

„Noile măsuri vor afecta comerțul și tehnologia care sprijină mașina de război a Rusiei”.

Von der Leyen a spus că noul pachet de sancțiuni se va ridica la o valoare de aproximativ 10 miliarde de euro, iar blocul își propune să îl publice până pe 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia rusă, potrivit CNN.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri, la o conferință de presă după summitul cu UE, ca blocul comunitar să folosească sancțiunile pentru a împiedica Rusia să-și reconstruiască capacitatea militară.

Uniunea Europeană (UE) a declarat vineri că dorește să găsească o modalitate de a folosi activele rusești înghețate în țările occidentale pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, măsură cerută de Kiev, dar complicată din punct de vedere legal de implementat, relatează AFP.

„UE își va intensifica (...) eforturile de a folosi bunurile rusești înghețate pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei (...), în conformitate cu dreptul european și internațional”, au spus într-un comunicat de presă președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.