Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus vineri că tancurile furnizate de țările NATO vor fi folosite ca „un pumn de oțel” în contraofensiva împotriva forțelor ruse din Ucraina, relatează CNN.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

„Avem nevoie de o „coaliție de tancuri” cu principalele tancuri ale țărilor NATO pentru o contraofensivă. Adică, le vom folosi ca un „pumn de oțel” pentru a sparge linia lor de apărare”, a declarat Reznikov la o conferință de presă comună cu omologul său polonez.

Pentru a descuraja o posibilă nouă ofensivă rusă în sud și est, Forțele Armate ale Ucrainei vor „utiliza în principal artilerie de 155 mm”, printre alte arme, a adăugat el.

„De aceea spunem astăzi că prioritatea pe câmpul de luptă rămâne artileria de 155 mm și obuzele pentru aceasta”.

Recent, Vadim Omelcenko, ambasadorul Kievului în Franța, a declarat că numeroase țări au confirmat „acordul lor de a livra Ucrainei 321 de tancuri grele”.

El nu a precizat care țări vor furniza tancurile și nici nu a furnizat modelele pe fiecare țară.

SUA s-au angajat să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6.

Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera unele dintre propriile sale tancuri germane Leopard 2 în Ucraina.

Germania a aprobat de asemenea exportul de tancuri de luptă Leopard 1, o mașină de luptă care a intrat în serviciul militar în 1965, către Ucraina din stocurile industriei, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, transmite Reuters.

„Pot confirma că a fost emis un permis de export", a declarat purtătorul de cuvânt. El a refuzat să comenteze numărul de tancuri care vor fi exportate.

Vineri dimineață, Süddeutsche Zeitung a relatat că Berlinul a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde 88 de Leoparduri mai vechi Kievului, după ce acestea vor fi reparate, pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro, scrie Politico.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.