Obiectivul președintelui rus Vladimir Putin este „de a captura Donbas până în martie”, a spus un oficial al serviciului ucrainean de informații al Apărării, adăugând că se așteaptă ca luptele în estul Ucrainei să se intensifice în următoarele câteva luni, relatează CNN.

soldati ucraineni in Kramatorsk, Donetk, dupa un atac rusescFoto: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia Images

"Ne aşteptăm la evenimente foarte active în februarie-martie. Sarcina lui Putin este să captureze Donbas până în martie", a declarat Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului de Informaţii pentru Apărare al Ucrainei, în observaţiile publicate vineri pe site-ul său.

CNN nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

Iusov a continuat spunând că acest presupus plan „nu va funcționa” și că „aceste date au fost deja amânate de multe ori”.

"Intensitatea pe care o vedem acum în Donbas este o încercare de a implementa aceste planuri. Fără a socoti pierderile de oameni și echipamente. Inamicul încearcă să îndeplinească sarcina dictatorului", a adăugat Iusov.

"Deci da, vor fi evenimente active în viitorul apropiat. Forțele de Apărare ucrainene nu așteaptă."

Andrii Cerniak, un alt reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat mai devreme că există semne că Rusia se pregătește pentru o ofensivă mare care vizează acapararea părților de est ale țării.

"Observăm că forțele de ocupație ruse redistribuie grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare suplimentare spre est. Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Putin a ordonat să pună mâna pe teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk până în martie", a spus Cerniak într-un comentariu publicat în Kyiv Post miercuri.

Comentariile au venit în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și înalți oficiali ucraineni au avertizat că Rusia plănuiește o nouă ofensivă majoră în lunile următoare, cerând în mod repetat aliaților occidentali mai multe arme, tancuri și avioane de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.