Biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat că fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este acuzat de încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei și de purtarea unui război de agresiune, relatează Ukrinform și Meduza.

Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Potrivit anchetei, Prigojin, cu sprijinul autorităților ruse, a fost împuternicit să recruteze, instruiască și să gestioneze persoane pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei.

„Șeful Wagner este direct responsabil pentru mii de crime de război. Își recunoaște deschis rolul în războiul împotriva Ucrainei și, cu permisiunea Kremlinului, rezolvă problemele de personal prin recrutarea a zeci de mii de prizonieri. Condamnat anterior pentru jaf, astăzi este un erou al Rusiei. 'Elita' criminală a regimului terorist", a declarat procurorul general ucrainean Andrii Kostin.

Procuratura Generală mai subliniază, de asemenea, că nu vor scăpa de răspunderea penală nici cei din rândurile grupului Wagner, inclusiv cei care au fugit în străinătate.

„Procurorii au interogat deja doi astfel de luptători care se află în UE. De asemenea, verificarea implicării în crime de război a unui alt membru al grupului Wagner, care se află în Norvegia, este în curs de desfășurare. O cerere de investigare va fi trimisă în curând colegilor noștri norvegieni", a adăugat Kostin.

„Este timpul să oprim turneul sângeros al rușilor, care se ascund în spatele numelui unui compozitor celebru. Ciocanul justiției este întotdeauna mai puternic decât barosul anarhiei", a declarat procurorul general.

Bartosul este văzut ca un simbol al răzbunării după ce un astfel de ciocan a fost folosit pentru a ucide un dezertor Wagner anul trecut.

Citește și:

Prigojin a recunoscut că el se află în spatele grupului Wagner

„Bucătarul lui Putin” a recunoscut, în premieră, în luna septembrie 2022 că a fondat grupul de mercenari Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină.

Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Într-o înregistrare video sumbră de la începutul anului, Prigojin, un vechi aliat al lui Putin, a fost surprins în timp ce vizita o pivniță din apropierea frontului estic din Ucraina, plină de cadavrele luptătorilor săi, mulți dintre ei deținuți, care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru orașul Bahmut, un obiectiv cheie al Rusiei.

În morga improvizată, lui Prigojin i se arată cadavre pe targă şi în saci mortuari. O grămadă de cadavre în saci poate fi văzută stivuită până la nivelul umerilor în colţul uneia dintre încăperi, iar Prigojin poate fi auzit spunând: „Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare. Aceştia se pregătesc să fie trimişi. Cu toţii lucrăm în noaptea de Anul Nou. Aici zac luptătorii Wagner care au murit pe front. Acum sunt puşi în sicrie de zinc şi se vor întoarce acasă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.