Liderii Uniunii Europene se vor întâlni vineri, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce va aduce promisiunea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar va zădărnici probabil speranța Ucrainei de a adera rapid la UE. Directorul CIA, William Burns, apreciază că următoarele șase luni vor fi „critice" pentru Ucraina. Rusia, hotărâtă să facă progrese înainte ca Ucraina să primească tancurile de luptă și vehiculele blindate occidentale promise, a luat avânt pe frontul de est și a anunțat progrese la nord și la sud de Bahmut, unde se dau lupte crâncene de luni de zile.

Liderii europeni și Volodmir Zelenski la summitul UE-UcrainaFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite, a declarat vineri un oficial american, relatează Reuters.
  • Protestele anti-război din Rusia au luat forma comemorării victimelor ucrainene, în timp ce rușii au început să depună flori la la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orașe rusești, relatează The Moscow Times.
  • Țările UE au convenit vineri asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de preț pentru produsele petroliere rafinate rusești, a anunțat președinția suedeză a Uniunii Europene.
  • Următorul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei va afecta comerțul și tehnologia care îi sprijină războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.
  • Obiectivul președintelui rus Vladimir Putin este „de a captura Donbasul până în martie”, a spus un oficial al serviciului ucrainean de informații al Apărării, adăugând că se așteaptă ca luptele în estul Ucrainei să se intensifice în următoarele câteva luni, relatează CNN.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus vineri că tancurile furnizate de țările NATO vor fi folosite ca „un pumn de oțel” în contraofensiva împotriva forțelor ruse din Ucraina, relatează CNN.
  • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat vineri că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți aparținând oligarhilor și politicienilor ucraineni din peninsulă, relatează CNN.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este „posibil” să înceapă anul acesta discuții oficiale pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană, relatează AFP.
  • Franța și Italia vor livra în primăvară un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA pentru a ajuta Ucraina „să se apere împotriva atacurilor cu drone, rachete și avioane rusești”, a anunțat vineri ministerul francez al armatei, potrivit AFP.
  • Comercianții folosesc Turcia, Kazahstanul și Armenia pentru a se sustrage de la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei într-o tactică care încalcă respectarea de către aceste țări a embargoului blocului, a declarat vineri prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins, relatează Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 345:

00:30Protestele anti-război din Rusia au luat forma comemorării victimelor ucrainene, în timp ce rușii au început să depună flori la la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orașe rusești, relatează The Moscow Times.

23:20Următorul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei va afecta comerțul și tehnologia care îi sprijină războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

22:43 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus vineri că tancurile furnizate de țările NATO vor fi folosite ca „un pumn de oțel” în contraofensiva împotriva forțelor ruse din Ucraina, relatează CNN.

22:41Compania Havas din Turcia le transmite companiilor aeriene rusești că ar putea înceta să mai furnizeze servicii pentru avioanele lor fabricate în SUA

Furnizorul turc de servicii la sol pentru aeroporturi Havas a transmis companiilor aeriene rusești că poate înceta să mai furnizeze servicii pentru aeronavele lor de origine americană, într-o scrisoare datată 31 ianuarie.

În scrisoarea obținută de Reuters, Havas le-a spus companiilor aeriene rusești că răspunde controalelor la export din partea Statelor Unite din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, Havas a sfătuit companiile aeriene rusești să planifice zboruri cu aeronave care conțin mai puțin de 25% tehnologie americană.

22:19Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat vineri că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți aparținând oligarhilor și politicienilor ucraineni din peninsulă, relatează CNN.

„...deputații Consiliului de Stat al Republicii Crimeea au adoptat o rezoluție privind naționalizarea proprietăților cetățenilor străini și a statelor care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului Crimeei într-o postare pe Telegram.

Proprietățile oligarhilor ucraineni Serhii Taruta, Igor Kolomoiski, Rinat Ahmetov și Arsenii Iațeniuk sunt supuse naționalizării. Lista include și proprietatea a 12 bănci ucrainene și a clubului de fotbal Dinamo Kiev, a informat vineri presa de stat rusă TASS.

21:59 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este „posibil” să înceapă anul acesta discuții oficiale pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană, relatează AFP.

21:40Parisul și Roma vor oferi Kievului MAMBA-un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune

Franța și Italia vor livra în primăvară un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA pentru a ajuta Ucraina „să se apere împotriva atacurilor cu drone, rachete și avioane rusești”, a anunțat vineri ministerul francez al armatei, potrivit AFP.

20:40 O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite, a declarat vineri un oficial american, relatează Reuters.

UE impune plafoane de preț pentru motorina și păcura din Rusia

20:32SUA sancționează consiliul de administrație al unui producător iranian de drone

Statele Unite au impus vineri sancțiuni consiliului de administrație al producătorului iranian de drone Paravar Pars, a anunțat Departamentul american al Trezoreriei, afirmând că dronele iraniene sunt folosite de Rusia pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei, potrivit Reuters.

20:04Țările UE au convenit vineri asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de preț pentru produsele petroliere rafinate rusești, a anunțat președinția suedeză a Uniunii Europene.

19:20 Obiectivul președintelui rus Vladimir Putin este „de a captura Donbasul până în martie”, a spus un oficial al serviciului ucrainean de informații al Apărării, adăugând că se așteaptă ca luptele în estul Ucrainei să se intensifice în următoarele câteva luni, relatează CNN.

18:21Ucraina nu va irosi "nici măcar o zi" pentru a se îndrepta spre aderarea la UE, le transmite Zelenski europenilor

„Obiectivul nostru este absolut clar: să începem negocierile privind aderarea Ucrainei”, a declarat el într-un mesaj pe Telegram, care însoțește înregistrarea video a sosirii liderilor europeni la summit. „Nu vom pierde nicio zi în activitatea noastră de apropiere a Ucrainei și a UE”, a adăugat el, potrivit AFP.

17:45Uniunea Europeană va oferi încă 25 de milioane de euro pentru a sprijini deminarea teritoriilor din Ucraina care au fost eliberate după ce au fost ocupate temporar de forțele armate ruse, a anunțat vineri înaltul diplomat al UE Josep Borrell.

„În teritoriile eliberate de forțele armate ucrainene se găsesc o mare varietate de mine și alte muniții explozive. Vom oferi până la 25 de milioane de euro pentru a sprijini eforturile de deminare în aceste zone periculoase. Protejarea civililor și a mijloacelor de existență a acestora este o prioritate”, a spus Borrell în marja summitului UE-Ucraina, relatează CNN.

17:35Comercianții folosesc Turcia, Kazahstanul și Armenia pentru a se sustrage de la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei într-o tactică care încalcă respectarea de către aceste țări a embargoului blocului, a declarat vineri prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins, relatează Reuters.

17:06 Uniunea Europeană (UE) a declarat vineri că dorește să găsească o modalitate de a folosi activele rusești înghețate în țările occidentale pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, măsură cerută de Kiev, dar complicată din punct de vedere legal de implementat, relatează AFP.

„UE își va intensifica (...) eforturile de a folosi bunurile rusești înghețate pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei (...), în conformitate cu dreptul european și internațional”, au spus într-un comunicat de presă președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

16:53Sirenele de raid aerian au început să sune la Kiev, pentru a doua oară într-o zi, relatează The Guardian.

Zelenski cere arme cu rază lungă pentru a putea apăra Bahmut și elibera Donbasul

16:52Promsvyazbank din Rusia cumpără mai multe sucursale în Ucraina anexată

Promsvyazbank, bancă de stat din Rusia, a declarat vineri că a cumpărat două instituții de credit în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, dublându-și astfel lanțul de sucursale pe teritoriul ucrainean pe care Rusia a decis să îl anexeze anul trecut, potrivit Reuters.

16:49Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va lupta să păstreze „fortăreață” din est, Bahmut, cât va putea, și a îndemnat Occidentul să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta Kievul să împingă forțele ruse din regiunea Donbas.

"Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult vom putea. Considerăm Bahmut fortăreața noastră", a declarat Zelenski la o conferință de presă la Kiev după un summit cu oficiali de vârf ai Uniunii Europene.

„Ucraina ar putea să păstreze Bahmut și să elibereze Donbasul ocupat dacă ar primi arme cu rază lungă de acțiune”, a spus el.

16:48 Volodimir Zelenski a declarat vineri că sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei ar trebui să aibă ca scop asigurarea că Moscova nu își poate reconstrui capacitatea militară.

16:36Germania discută cu guvernul suedez despre cumpărarea de lansatoare mobile care ar spori capacitățile sistemelor de apărare antiaeriană IRIS-T pe care Berlinul intenționează să le trimită Ucrainei, a informat vineri Spiegel pe surse, relatează Reuters.

16:33Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în Ucraina, în timp ce generalii plănuiesc să arunce mii de soldați în „mașina de tocat” a războiului, a declarat pentru Novaya Gazeta Evropa o sursă din cartierul general al grupului de trupe rusești care luptă în Ucraina, notează Meduza.

UE a salutat „eforturile considerabile” ale Ucrainei în încercarea sa de a adera la UE, dar nu a anunțat un calendar

16:17Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că nu există termene rigide pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană și că există obiective pe care Kievul trebuie să le îndeplinească în cadrul eforturilor sale de aderare, relatează Reuters.

„Nu există termene rigide, dar există obiective pe care trebuie să le atingeți”, a spus ea ca răspuns la o întrebare despre aderarea Ucrainei.

Ea a declarat, de asemenea, în cadrul unei conferințe de presă, după un summit de la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că următorul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei va viza componentele utilizate dronelor rusești utilizate în Ucraina.

16:07Freddy Versluys, un milionar belgian care a cumpărat de-a lungul anilor sute de tancuri prin companiile sale militare, spune că vrea să trimită vehicule de luptă Ucrainei. Însă guvernul belgian îl acuză că încearcă să profite de pe urma războiului pentru a cere prețuri exorbitante.

15:55Poliţia norvegiană a anunţat vineri că intenţionează să îl interogheze în continuare pe Andrei Medvedev, fost comandant al grupului rus de mercenari Wagner, care a fugit luna trecută din Rusia în Norvegia după ce a luptat în războiul din Ucraina, transmite Reuters.

15:34Ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, potrivit Reuters și Agerpres.

Germania va trimite și tancuri Leopard 1 în Ucraina

14:42Germania a aprobat exportul de tancuri de luptă Leopard 1, o mașină de luptă care a intrat în serviciul militar în 1965, către Ucraina din stocurile industriei, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, transmite Reuters.

14:36Militarii ucraineni au distribuit o primă înregistrare video care arată cum trag cu un mortier M-240 cu calibrul de 240 de milimetri despre care înainte de izbucnirea războiului se credea că mai există în Ucraina doar într-un muzeu din Kiev.

14:10Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află la Kiev, împreună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și 15 comisari europeni, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul summit-ului UE-Ucraina, potrivit Reuters.

Acesastă întâlnire este una istorică, desfășurându-se într-o țară aflată în război, și are loc în momentul în care blocul comunitar se pregătește să adopte un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

"Vă vom sprijini la fiecare pas în călătoria voastră către UE", a scris Charles Michel pe Twitter la sosirea în capitala ucraineană.

14:02VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ale Ucrainei a surprins momentul în care un soldat rus ce se comportă ciudat se deplasează tocmai pe direcția unei bombe improvizate lansate de militarii ucraineni din dronă.

13:06Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia, informează Reuters şi TASS.

Putin: Cea mai importantă armă a Rusiei este adevărul

13:00VIDEO Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în contextul comemorării „Marelui Război Patriotic”, că cea mai importantă armă a Rusiei este adevărul, comentariul său declanșând un val de ironii pe rețelele de socializare.

12:52Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, îi acuză pe ruşi că răpesc copii din ţara sa pentru a alimenta traficul sexual. Forţele ruseşti ar fi răpit şi dus mii de copii, inclusiv orfani, în teritoriile controlate de Moscova, relatează AFP.

12:38Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a calificat drept „insinuări şi o interpretare greşită a faptelor” declaraţiile omologului său rus Serghei Lavrov, care a afirmat într-un interviu că Maia Sandu ar fi „gata de orice de dragul Occidentului, inclusiv pentru unirea cu România”, iar acest lucru ar putea aduce Republica Moldova în situaţia Ucrainei, informează IPN.md. Ministrul rus de Externe a mai declarat că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea „rolul următoarei Ucraine”.

12:14Biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat că fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este acuzat de încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei și de purtarea unui război de agresiune, relatează Ukrinform și Meduza.

12:02Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului dintre Rusia şi Ucraina decât după ce Moscova va fi de acord să-şi retragă forţele din teritoriile ocupate.

Rusia a trimis roboți „ucigași de tancuri” în Ucraina

11:41 VIDEO Noi înregistrări video realizate în interiorul orașului Bahmut arată intensitatea luptelor de aici și tragedia umanitară cu care se confruntă locuitorii care au ales să rămână în localitatea devenită un „oraș fantomă” după luni de zile de bombardamente și atacuri ale rușilor.

11:21Norvegia va comanda 54 de noi tancuri Leopard de fabricație germană pentru armata sa de la grupul KraussMaffei, a anunțat vineri postul public de televiziune norvegian NRK, citând surse anonime.

Norvegia, țară membră NATO, care împarte o frontieră arctică de 196 km cu Rusia, plănuia să aleagă fie tancurile germane Leopard 2, fie tancurile rivale K2 Black Panther, produse în Coreea de Hyundai Rotem.

10:48Este alertă aeriană în toată Ucraina. La ora 10:30, sirenele au început să sune la Kiev, în regiunile Harkov și Zaporojie, iar la câteva minute s-au răspândit în întreaga țară, potrivit Ukrainska Pravda. Alarmele antiaeriene s-au făcut apoi auzite într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să-i primească pe liderii UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Semnalul de alarmă înseamnă amenințarea cu rachete și lovituri aeriene.

Proiectul de monitorizare Belaruski Hajun din Belarus a anunțat că un avion de supraveghere radar cu rază lungă de acțiune și un avion de vânătoare Mig-31K, care poate transporta rachete hipersonice Kinzhal, au decolat din Belarus.

10:43 VIDEO Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos, a anunțat că Rusia a trimis roboți „ucigași de tancuri” în Ucraina.

Aliații fac presiuni asupra FMI pentru a finanța Ucraina

10:19La jumătatea lunii ianuarie, președintele american Joe Biden l-a însărcinat pe șeful CIA, William Burns, să afle dacă Ucraina și Rusia sunt pregătite să negocieze. Reacția Kievului și a Moscovei a influențat decizia de a furniza tancuri Ucrainei, a relatat ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung, citat de Meduza. Liderul de la Casă Albă ar fi fost dispus să-i ofere președintelui Vladimir Putin o cincime din Ucraina în schimbul păcii.

09:41Ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulginov, a declarat vineri că nu există niciun motiv pentru o reducere bruscă a producției de produse petroliere a țării ca răspuns la embargoul impus de Uniunea Europeană, relatează Interfax, citată de Reuters.

Șulghinov spune că Rusia nu ia în considerare reprogramarea lucrărilor de mentenanță la rafinării din cauza embargoului și că prețul livrărilor de gaze rusești către Belarus în 2023 va rămâne la același nivel stabilit în 2022.

09:05Forțele rusești au lansat patru atacuri cu rachete în ultima zi, inclusiv două împotriva infrastructurii civile din Kramatorsk, regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent. Forțele ucrainene susțin că au respins atacurile rusești în apropierea a 10 așezări.

În noaptea de joi spre vineri rușii au atacat Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea, susține șeful interimar al administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Volodimir Orlov.

Trupele rusești au deschis focul asupra unei clădiri rezidențiale din Barvinkove din regiunea Harkov, în jurul orei 4:30 dimineața, ucigând doi bărbați, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

08:21 Aliații Ucrainei fac presiuni asupra Fondului Monetar Internațional pentru a finaliza planurile pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari, a relatat vineri Financial Times, citat de Reuters.

Reprezentanții FMI plănuiesc să se întâlnească cu oficialii ucraineni la jumătatea lunii februarie pentru a avansa discuțiile privind un împrumut care ar putea fi cuprins între 14 și 16 miliarde de dolari, potrivit FT, care citează oficiali familiarizați cu discuțiile.

Giganții petrolieri câștigă de pe urma războiului

07:58Salvatorii au recuperat trupul neînsufleţit al încă unei persoane de sub dărâmăturile clădirii rezidenţiale din Kramatorsk, regiunea Doneţk, lovită de o rachetă rusească în 1 februarie, scrie Ukrinform, preluată de news.ro. Bilanţul morţilor urcă astfel la patru.

07:45Procurorii americani pot confisca 5,4 milioane de dolari aparținând omului de afaceri rus sancționat Konstantin Malofeyev, a decis joi un judecător, deschizând calea pentru ca fondurile să fie folosite pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei devastate de război, transmite Reuters.

06:50Efectele războiului din Ucraina aduc miliarde giganților petrolieri.

Ultimul trimestru din 2022 s-a încheiat cu o abundență de venituri și profituri. Shell, cea mai mare companie petrolieră privată din lume, a anunțat joi că în anul 2022 a avut câștiguri de 40 de miliarde de dolari (36 de miliarde de euro), mai mult decât se aștepta și dublu față de acum un an, în principal datorită creșterii puternice a veniturilor legate de vânzările de gaze și gaze lichefiate (GNL), scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

06:20 Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care o conduce, preşedintele chinez Xi Jinping a devenit un pic mai realist ca urmare a războiului din Ucraina, dar că ar fi o greşeală să subestimăm angajamentul Beijingului şi Moscovei faţă de parteneriatul lor comun, informează Reuters.

06:00Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, Kievul lansează un avertisment din ce în ce mai presant: Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă majoră, şi-a strâns forţe considerabile, iar un atac este iminent în următoarele săptămâni, relatează NBC News.

01:15Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: „Duşmanul e în acea etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei e clară deja. Dar, tactic, ei încă au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”.

Preşedintele ucrainean afirmă că acţiunile agresive ale invadatorului rus nu vor fi lăsate fără un răspuns. „Duşmanul este în acea etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei este clară deja. Dar, tactic, ei încă au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”, susţine Zelenski. El a mai spus că ucrainenii trebuie să vorbească „pe o singură voce lumii despre livrări pentru apărare” şi să crească presiunea globală asupra Rusiei. „Duşmanul trebuie să iasă din această fază mult mai slăbit decât anticipa în cel mai rău scenariu”.

00:20 Premierul britanic: Trimiterea de avioane în Ucraina ar necesita „luni” sau „ani” de pregătire.

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni” sau chiar „ani” de pregătire pentru piloți, subliniind că a căutat cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, scrie AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Uniunea Europeană s-a angajat să dubleze un program de ajutor militar pentru Ucraina prin antrenarea a încă 15.000 de soldați, reiterând că „va fi alături de Ucraina pe termen lung". La începutul unei călătorii de două zile la Kiev, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE își propune să pună în aplicare un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie.
  • Rusia este „din nou” amenințată de „tancurile germane”, spune Putin / Avertisment către țările occidentale: „Nu trimitem tancuri la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem”. Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia este „din nou” amenințată de tancurile germane, referindu-se la blindatele Leopard 2 promise de Berlin și țările occidentale Kievului și făcând o nouă paralelă între războiul împotriva lui Hitler și campania sa militară în Ucraina.
  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”.
  • Armata ucraineană susține că forțele ruse pregătesc o mobilizare mascată în Donețk. Forțele rusești se pregătesc pentru o „mobilizare ascunsă” în estul regiunii Donețk, a declarat joi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit CNN.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a „se răzbuna” pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova.
  • Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni” sau chiar „ani” de pregătire pentru piloți, subliniind că a căutat cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, scrie AFP.
  • Rachete cu rază lungă: Ucraina se angajează să nu atace teritoriul rus și să stabilească țintele cu aliații. Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.
  • Ucraina anchetează înalți oficiali militari pentru suspiciuni de corupție. Autoritățile ucrainene investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, au declarat joi oficiali, în cadrul unei acțiuni de reprimare a neregulilor înainte de discuțiile cu liderii Uniunii Europene, potrivit AFP.
  • Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria, țară în care a locuit timp de aproape 20 de ani, din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară.
  • Armata rusă afirmă că forțele sale au distrus lansatoare multiple de rachete M-270 MLRS și M-142 HIMARS din apropierea orașului Kramatorsk aflat în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
  • Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte cu o perioadă de valabilitate de 10 ani în contextul zvonurilor tot mai puternice că Moscova pregătește un nou val al mobilizării.

----------------