Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

„Deoarece Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune care să nu permită inamicului să mențină apărarea și să o forțeze să piardă, este pregătită să coordoneze țintele cu partenerii”, a declarat joi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei întâlniri cu Comisia Europeană, relatează presa de stat Ukriniform.

Reznikov a făcut apel la alte țări să ajute Ucraina să stabilească capacități de apărare antirachetă. El a subliniat necesitatea de a obține sistemele Patriot și SAMP/T cu prima ocazie, împreună cu mai multe sisteme IRIS-T și NASAMS, care sunt ambele sisteme de apărare aeriană.

„Dacă am avea ocazia să lovim la o distanță de 300 de kilometri, armata rusă nu ar fi capabilă să mențină apărarea și ar fi nevoită să piardă. Ucraina este pregătită să ofere orice garanție că armele dumneavoastră nu vor fi implicate în atacuri pe teritoriul rusesc. Avem suficiente ținte pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei și suntem gata să coordonăm țintele cu partenerii noștri”, a declarat el.

De asemenea, Ucraina trebuie să crească cantitatea de artilerie, obuze și arme capabile să depășească și să distrugă sistemele rusești de război electronic și de apărare aeriană, a adăugat el.

Ucraina va primi tancuri de luptă occidentale după o negociere îndelungată și caută avioane de luptă pentru a riposta împotriva forțelor rusești și pro-Moscova.

___