Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia este „din nou” amenințată de tancurile germane, referindu-se la blindatele Leopard 2 promise de Berlin și țările occidentale Kievului și făcând o nouă paralelă între războiul împotriva lui Hitler și campania sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Vladimir PutinFoto: Dmitry Astakhov / AFP / Profimedia Images

„Este incredibil, dar tancuri germane Leopard, cu cruci pe ele, ne amenință din nou”, a declarat la Volgograd (fostul Stalingrad), în sud-vestul Rusiei, președintele rus Vladimir Putin, în cursul unor festivități pentru celebrarea a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva armatei germane la Stalingrad.

„Și, din nou, succesorii lui Hitler vor să se lupte cu Rusia pe teritoriul ucrainean folosindu-se de "banderovți"”, a mai afirmat Putin, făcând referire la numele partizanilor ultranaționalistului ucrainean Stepan Bandera (1909-1959), care a colaborat cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Încă de la începutul ofensivei pe care a declanșat-o în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin susține că politicienii aflați la putere la Kiev sunt „neonaziști”, responsabili de un „genocid” asupra populației rusofone din această țară.

Putin amenință: „Avem cu ce să răspundem”

Germania a anunțat săptămâna trecută că va livra Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 din dotarea Bundeswehr, după ce a aşteptat timp îndelungat un angajament similar din partea SUA. Apoi, cu undă verde din partea Berlinului, mai multe țări occidentale au promis să livreze Kievului tancuri grele de fabricație germană Leopard 2.

„Cei care târăsc țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia - și mai ales îl prezintă în mod iresponsabil ca pe un fapt împlinit -, cei care se așteaptă să învingă Rusia pe câmpul de luptă, în mod clar nu înțeleg că un război contemporan cu Rusia va fi complet diferit pentru ei”, a avertizat Putin.

„Noi nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem, iar asta nu se va limita doar la utilizarea de vehicule blindate”, a mai amenințat Putin.

___