Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia este „din nou” amenințată de tancurile germane, referindu-se la blindatele Leopard 2 promise de Berlin și țările occidentale Kievului și făcând o nouă paralelă între războiul împotriva lui Hitler și campania sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Putin Foto: Dmitry Astakhov / AFP / Profimedia Images

„Este incredibil, dar tancuri germane Leopard, cu cruci pe ele, ne amenință din nou”, a declarat la Volgograd (fostul Stalingrad), în sud-vestul Rusiei, președintele rus Vladimir Putin, în cursul unor festivități pentru celebrarea a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva armatei germane la Stalingrad.

„Și, din nou, succesorii lui Hitler vor să se lupte cu Rusia pe teritoriul ucrainean folosindu-se de "banderovți"”, a mai afirmat Putin, făcând referire la numele partizanilor ultranaționalistului ucrainean Stepan Bandera (1909-1959), care a colaborat cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Încă de la începutul ofensivei pe care a declanșat-o în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin susține că politicienii aflați la putere la Kiev sunt „neonaziști”, responsabili de un „genocid” asupra populației rusofone din această țară.

Putin amenință: „Avem cu ce să răspundem”

Germania a anunțat săptămâna trecută că va livra Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 din dotarea Bundeswehr , după ce a aşteptat timp îndelungat un angajament similar din partea SUA . Apoi, cu undă verde din partea Berlinului, mai multe țări occidentale au promis să livreze Kievului tancuri grele de fabricație germană Leopard 2.

„Cei care târăsc țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia - și mai ales îl prezintă în mod iresponsabil ca pe un fapt împlinit -, cei care se așteaptă să învingă Rusia pe câmpul de luptă, în mod clar nu înțeleg că un război contemporan cu Rusia va fi complet diferit pentru ei”, a avertizat Putin.

„Noi nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem, iar asta nu se va limita doar la utilizarea de vehicule blindate”, a mai amenințat Putin.

Putin made vague threats to the West, saying "Russia has the means to respond" pic.twitter.com/ASdTbZAHp6

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 2, 2023

___