Forțele ucrainene au distrus un sistem de apărare aeriană Tor M2DT adus de ruși în Ucraina din zona Arctică și prezentat la televiziunea oficială a armatei ruse.

Sisteme de aparare aeriana Tor M2DTFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Ucrainenii afirmă că sistemul tor a fost reperat de o dronă care a transmis coordonatele sale Brigăzii 406 de artilerie care l-a distrus cu două lovituri.

În prima parte a înregistrării video poate fi văzută o parte a reportajului difuzat de Zvezda TV iar apoi distrugerea sistemului Tor pe front de către forțele ucrainene, cu două lovituri.

„Sistemul primește o lovitură directă și ia foc. Ocupanții încearcă să-l stingă cu un stingător, stingătorul cade, ocupantul fuge, apoi un alt atac al artileriei ucrainene și muniția detonează”, notează forțele armate ale Ucrainei pe canalul lor de Telegram.

Ucrainenii amintesc în postare că sistemul a fost prezentat la „Khuylo TV”, un termen peiorativ la adresa rușilor.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că aceasta este prima distrugere confirmată a unui sistem 9A331MDT, versiunea sistemelor Tor-M2DT proiectată pentru a opera în zonele arctice. Mai mult, se pare că ucrainenii au realizat lovitura cu obuze ghidate M982 Excalibur, cunoscute pentru precizia lor devastatoare.

Sistemul aerian rusesc, distrus cu o muniție produsă în Occident

Canada a raportat o donație de obuze Excalibur către Ucraina încă din luna aprilie a anului trecut în timp ce presa americană a scris despre intențiile administrației de la Washington să furnizeze astfel de muniție forțelor armate ucrainene în iulie/august.

O înregistrare video care arăta aceste obuze în dotarea trupelor ucrainene a apărut abia în septembrie însă aceasta a arătat doar cum tunarii Kievului manipulează munițiile și trag cu un proiectil, nu și o lovitură directă asupra forțelor ruse.

Analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen nota la momentul respectiv că „[obuzele] Excalibur sunt extraordinar de precise, cu o eroare circulară probabilă (CEP) de doar 5 metri”, și că în testări a fost atinsă o eroare de doar 1,6 metri.

Potrivit acestuia capacitatea respectivă transformă practic obuzierele de 155 de milimetri în „puști cu lunetă” uriașe care pot lovi ținte individuale de la distanțe de zeci de kilometri.

Guvernul suedez a anunțat luna trecută că va trimite Ucrainei mai multe sisteme de artilerie Archer ce pot trage cu muniții Excalibur.

Suedia are 48 de sisteme Archer, un obuzier autopropulsat montat pe vehicule fabricat de Bofors BAE, însă nu a precizat câte va trimite Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 344-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.