Armata ucraineană a mulțumit luni țării despre care afirmă că „a învins în mod faimos marea” pentru că o ajută să înfrângă Rusia prin pachetele de asistență militară pe care i le-a acordat Kievului.

Barajul Haringvliet din OlandaFoto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia

„Tărâmul care a învins în mod faimos marea ne va ajuta să înfrângem inamicul nostru. Mulțumim, Olanda!”, afirmă Ministerul ucrainean al Apărării într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter și în care a distribuit o înregistrare video în care prezintă diversele echipamente și arme furnizate sau promise de guvernul olandez armatei ucrainene.

„P.S. Și știți că am aprecia cu adevărat [avioane] F-16!”, adaugă Ministerul Apărării de la Kiev cu referire la posibilitatea trimiterii unor aeronave de luptă forțelor armate ucrainene.

Site-ul american Politico a scris săptămâna trecută, citând mai mulți oficiali diplomatici și din domeniul militar, că unii dintre partenerii Ucrainei din NATO au început să discute activ despre trimiterea unor avioane militare Kievului, o inițiativă care ar fi sprijinită puternic de statele baltice.

Olanda ar fi dispusă să trimită avioane F-16 Ucrainei

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat deja în fața parlamentului țării sale că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu acordat duminică televiziunii canadiene CBC că, după aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, Kievul speră acum să primească avioane militare care ar putea înclina balanța războiului.

„Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi (va fi) posibil mâine”, a spus Reznikov, referindu-se la aprovizionarea cu avioane de luptă. Pe 20 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat vineri că piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16.

Însă administrația președintelui american Joe Biden se opune deocamdată trimiterii unor avioane de luptă forțelor ucrainene, măsură care se confruntă cu opoziție puternică și din partea Berlinului.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat în mod repetat în ultimele zile că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, după ce miercurea trecută a confirmat oficial că guvernul său va trimite tancuri Leopard 2 Kievului și că va autoriza toate transferurile pentru țările aliate care doresc la rândul lor să furnizeze aceste tancuri principale de luptă armatei ucrainene.

Olanda este una dintre țările care și-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard Kievului în condițiile în care guvernul lui Mark Rutte a promis în luna decembrie că sprijinul său pentru Ucraina se va ridica la 2,5 miliarde de euro anul acesta.

Însă nu toată suma este alocată pentru livrări de echipamente militare, Rutte precizând că sprijinul va depinde de evoluția războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.