O organizație patriotică numită Fundația pentru Protecția Patrimoniului Istoric Național a declarat joi agenției de presă de stat TASS că a sesizat procurorii pentru a verifica dacă o melodie a unui cunoscut comediant rus care satirizează războiul Rusiei în Ucraina și susținătorii acestuia discreditează armata, relatează Reuters.

Semion Slepakov (stanga)Foto: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Cântecul, de Semion Slepakov, se numește „Lullaby” și aseamănă Rusia, cu o ironie întunecată, cu o mamă care gloriifică ideea de a muri pe câmpurile de luptă din Ucraina și crede că este de datoria fiilor ei să-și dea viața pentru măreția ei.

Fundația pentru Protecția Patrimoniului Istoric Național consideră că melodia înalcă legea care prevede închisoare de până la cinci ani pentru discreditarea forțelor armate.

Nu a existat un răspuns imediat la plângerea procurorilor de stat sau a Ministerului Justiției.

Parlamentarii și prezentatorii de talk-show-uri ale televiziunii de stat au cerut, de asemenea, autorităților să acționeze împotriva lui Slepakov, care a lucrat în Israel de când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, pe 24 februarie, anul trecut, în ceea ce aceasta numește o „operație militară specială”.

„Mama Rusie” își face trădători „fiii” care sunt IT-iști în Europa și care „vând patria pentru un latte”

În cântec, care include versul „nu e nimic mai bun decât moartea în luptă”, figura maternă care reprezintă Rusia îi spune fiului ei de trei ani că regretă că este prea mic pentru a lupta, îl numește pe fiul ei mijlociu trădător pentru că a devenit lucrător IT în Europa, și-i mulțumește fiul cel mare pentru că a murit în Ucraina.

"Iar fratele tău mai mare a intrat în război cu un contract. Nu și-a vândut patria pentru latte și cheesecake. A fost alături de prieteni și de adevăr. Și ceea ce se spune despre el este fals", cântă Slepakov, care este renumit în Rusia pentru satira sa muzicală și obișnuia să fie un invitat obișnuit la televiziunea rusă.

Versurile în engleză pot fi citite aici.

Fundația patriotică a susținut că versurile cântecului batjocoresc sentimentele sincere ale rușilor care erau dispuși să-și sacrifice viața pentru țara lor.

Slepakov are peste 1,4 milioane de urmăritori pe YouTube, unde un videoclip cu el cântând melodia la chitară a fost vizionat de peste 700.000 de ori de când a fost lansat marți și de zeci de mii de ori pe alte platforme.

Unii ascultători au lăsat comentarii insultătoare sub videoclip, în timp ce alții i-au mulțumit lui Slepakov pentru ceea ce au spus că este un cântec inteligent împotriva războiului.

„Rezistă, Semion!” a scris un ascultător numit Polina. „Ei (criticii) vor veni acum la tine din toate direcțiile”.