Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a anunțat în sfârșit decizia ca Germania să trimită în ajutor Ucrainei o companie de 14 redutabile tancuri Leopard 2. Nu înainte însă de a crea o adevărată dramoletă pe scena internațională, care a durat luni întregi.

Protest în Polonia, la consulatul Germaniei din Cracovia, prin care se cerea o decizie favorabilă de livrare a tancurilor Leopard în ajutorul UcraineiFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Și care a lăsat din nou Germania în poziția de mare putere care se codește să ofenseze Rusia și de care aliații NATO trebuie să se roage, cu cerul și pământul, pentru a obține sprijin militar atunci când e nevoie.

Nu este un episod izolat. Comportamentul Germaniei în raport cu Ucraina a ajuns să poarte și o poreclă derivată din numele cancelarului său și din modul în care acesta ia deciziile: „scholzing”. Sarcasticul verb inventat pe rețelele sociale înseamnă să comunici intenții bune, doar pentru a găsi sau inventa ulterior motive să amâni sau să împiedici acele intenții să devină realitate.

Citiți articolul integral pe Panorama.