Rusia și China vor desfășura luna viitoare exercițiile navale în Oceanul Indian, în largul coastelor Africii de Sud, informează Sky News.

Rusia și China vor face exerciții navale comuneFoto: Sheng Jiapeng/ColorChinaPhoto / AP / Profimedia

Forțele armate din Africa de Sud au anunțat joi că, împreună cu marina rusă și cu cea chineză, vor participa la „un exercițiu naval multinațional” în perioada 17-27 februarie în largul coastei de est a Africii de Sud, în apropierea orașelor Durban și Richards Bay.

Africa de Sud, cea mai dezvoltată țară de pe continent, a refuzat până acum să se alăture Occidentului și să condamne invazia rusă în Ucraina.

Guvernul de la Pretoria a susținut anul trecut că a adoptat o poziție neutră în privința războiului din Ucraina și a făcut apel la dialog și diplomație, dar aceste exerciții navale programate luna viitoare au determinat principalul partid de opoziție din țară să acuze guvernul că se poziționează efectiv de partea Moscovei.

Guvernul sud-african neagă însă că a luat partea vreunei tabere și a făcut apel la încetarea războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să viziteze Africa de Sud și să se întâlnească cu omologul său sud-african Naledi Pandor în următoarele zile.

Africa de Sud are legături îndelungate cu Rusia, în mare parte datorită sprijinului pe care Uniunea Sovietică l-a acordat partidului președintelui Cyril Ramaphosa, Congresul Național African (ANC), acum la putere, în lupta sa pentru a răsturna apartheidul.

___