Marea Britanie a îndemnat luni Germania să permită furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina, subliniind că acest fapt ar putea debloca sprijin și din partea altor națiuni și că Berlinul nu ar acționa, potrivit Reuters.

tanc Leopard 2Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„S-a raportat că, în mod evident, Polonia este foarte dornică să doneze câteva Leopard, la fel ca și Finlanda”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în fața Parlamentului.

„Toate acestea depind în prezent de deciziile guvernului german - nu doar dacă germanii vor furniza propriile Leopard-uri, ci și dacă vor acorda sau nu permisiunea altora. I-aș îndemna pe colegii mei germani să facă acest lucru”, a spus el.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a demisionat luni, în timp ce guvernul său a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a permite aliaților să trimită Ucrainei tancuri grele, la începutul a ceea ce va fi probabil o săptămână crucială pentru planurile occidentale de înarmare suplimentară a Kievului.

Germania s-a împotrivit până acum unei astfel de mișcări, spunând că tancurile occidentale ar trebui să fie furnizate Ucrainei doar dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.

În replică, Wallace a declarat: „Știu că au existat preocupări în corpul politic german că nu vor să meargă singuri. Ei bine, nu sunt singuri”.

El a spus că amploarea sprijinului va fi evidentă la o reuniune a aliaților Ucrainei care va avea loc vineri la Ramstein, în Germania.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni ceea ce el a descris a fi „cel mai important pachet” de ajutor de luptă până în prezent „pentru a accelera succesul ucrainean”, confirmând că Marea Britanie va livra Kievului 14 tancuri Challenger 2 și nu numai, relatează Reuters și The Guardian.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică presei germane că Ucraina se poate aștepta la mai multe livrări de arme grele din partea aliaților săi occidentali „în viitorul apropiat".

Kremlinul s-a declarat neimpresionat de tancurile pe care Marea Britanie intenționează să le trimită Ucrainei și spune că „vor arde” și că nu vor schimba cursul războiului, relatează Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.