Autoritățile ruse par să spere că majorarea la 30 de ani a vârstei pentru recrutarea obișnuită bianuală ar putea ajuta la majorarea numărului de soldați disponibili pentru războiul din Ucraina fără a speria populația cu o nouă „mobilizare parțială”, potrivit ministerului britanic al apărării.

Mobilizare în armată în RusiaFoto: Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Ce spun experții militari britanici:

  • Andrey Kartapolov, șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, a sugerat joi că Rusia va extinde de la 27 la 30 de ani vârsta maximă pentru recrutările obișnuite, ce se țin de două ori pe an, la timp pentru recrutarea din primăvara anului 2023.
  • Kartapolov a declarat că această măsură ar fi menită să permită creșterea cu 30% a dimensiunii forțelor armate ale Rusiei, creștere anunțată recent.
  • Anul trecut, președintele Vladimir Putin a declarat că susține o astfel de măsură, iar oficialii ruși probabil studiază reacția populației.
  • Există o posibilitate reală ca liderii ruși să spere că o modificare a criteriilor de vârstă pentru recrutările de rutină ar putea crește numărul de cadre militare disponibile pentru a lupta în Ucraina, părând în același timp mai puțin alarmantă pentru populație decât anunțarea unei noi runde a nepopularului proces de „mobilizare parțială".