Armata ucraineană spune că forțele rusești au redirecționat resurse către lupta pentru orașul cheie Bahmut din estul regiunii Donețk, dar nu au înregistrat niciun avans, potrivit CNN.

Orașul Bahmut este atacat constantFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Generalul de brigadă Oleksii Hromov, adjunctul șefului principalului directorat operațional al Statului Major General, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că situația din est a rămas dificilă pentru forțele ucrainene, deoarece rușii au desfășurat acțiuni ofensive pe mai multe fronturi, inclusiv Bahmut, Avdiivka și spre Kupiansk, care a fost eliberat în septembrie.

„Principalele eforturi ale inamicului s-au concentrat pe direcția Bahmut”, a declarat Hromov. „În jurul Bahmutului, apărătorii Ucrainei rezistă până la 20 de atacuri zilnice ale inamicului, care atacă în mod constant pozițiile trupelor noastre sub acoperirea focului de artilerie”, a mai adăugat oficialul ucrainean.

„Pentru a concentra focul de artilerie în jurul Bahmut, inamicul a redus în mod deliberat numărul de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre în direcțiile Herson și Zaporojie în ultimele săptămâni, muniția fiind livrată în direcțiile Bahmut și Lîman”, a declarat Hromov.

Lîman este o altă așezare din Donețk eliberată de forțele ucrainene la sfârșitul lunii septembrie.

„Mai mult de 40% din atacurile de artilerie ale inamicului de-a lungul liniei de contact de la Kupiansk la Mariinka sunt în direcția Bahmut”, a declarat Hromov.

El a declarat că forțele ucrainene au făcut progrese treptate spre orașul Kreminna din estul regiunii Lugansk. Orașul a căzut în mâinile rușilor în primăvară.

Unitățile ucrainene au avansat până la 2,5 kilometri în direcția Kreminna în această săptămână, a declarat Hromov. Zona a fost puternic minată de ruși, potrivit oficialilor ucraineni.

Hromov a mai afirmat că Rusia a început să pregătească linii defensive în jurul orașului Lugansk „în cazul în care Forțele de Apărare ucrainene vor sparge granițele defensive ale trupelor de ocupație rusești de pe linia Svatove-Kreminna și, în consecință, vor muta ostilitățile mai aproape” de zonă.

Oficialul rus a declarat că, în urma mobilizării parțiale a Rusiei, unitățile antrenate au continuat să fie mutate în teritoriile ocupate ale Ucrainei. El a precizat că în regiunea sudică Zaporojie au fost desfășurate unități ale rezervei teritoriale rusești.

„Urmărim mișcările unităților inamice. În prezent, nu există o amenințare semnificativă de grupare ofensivă în sectorul Zaporojie”, a mai adăugat el.