Un telefon de la nepoata ei, lacrimi și vorbele: „Bunico, casa a fost lovită!”. Dimineața Tetianei Denisenko s-a transformat într-un coșmar după ce atacurile rusești în valuri asupra Kievului au distrus mai multe case dintr-o zonă rezidențială, potrivit reportajului AFP.

Atac asupra unor clădiri rezidențiale în apropiere de KievFoto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia

„Nepoata mea mi-a spus: Bunico, casa a luat foc, a fost lovită”, a plâns femeia de 62 de ani în fața unui morman de moloz format din cabluri, scânduri de lemn și cărămizi.

„Mama este inconștientă”, îi spune tânăra la telefon.

Până când Tetiana a ajuns în cartierul Bortnițchi, șase case fuseseră distruse. Fiica ei a fost transportată la o ambulanță pentru o intervenție chirurgicală de urgență.

„Dar, slavă Domnului, copiii sunt în viață! Slavă Domnului că nepoata mea are doar o rană la picior...”, a adăugat ea pentru AFP.

Potrivit mai multor martori, explozia de pe strada Yatsenko din acest cartier din sud-estul Kievului a fost provocată probabil de căderea unor resturi de la o rachetă.

Georgi Yatsenko, un locuitor în vârstă de 59 de ani, se afla în subsolul casei sale împreună cu trei dintre nepoții săi în momentul loviturilor rusești.

Explozia i-a aruncat în aer ferestrele casei. Când a ieșit din ascunzătoare, ceea ce a văzut a fost apocaliptic: casele din jur fuseseră complet distruse, iar salvatorii erau deja ocupați cu stingerea flăcărilor și cu căutarea de posibile victime.

„Războiul continuă, facem ceea ce trebuie să facem pentru a supraviețui, cel mai important lucru este ca oamenii să rămână în viață”, spune simplu Georgi.

Potrivit unui oficial militar ucrainean, sistemele de apărare antiaeriană au doborât toate cele 16 rachete îndreptate spre capitala Kiev.

Fără locuințe și în frig

În ciuda acestor noi lovituri rusești, nu se punea problema de a-și schimba rutina pentru Serghei, un locuitor al zonei care nu a dorit să-și dea numele de familie. Și-a plimbat câinele și și-a luat micul dejun în liniște, în timp ce sirenele antiaeriene răsunau în noapte.

Abia când a auzit că au avut loc mai multe explozii în capitală, s-a resemnat să se pună la adăpost.

Câteva clipe mai târziu, el și soția sa ajungeau la ușa casei lor când s-a produs explozia, în jurul orei 9.00 (07.00 GMT).

„Am auzit o bubuitură, foarte puternică. Apoi a fost o a doua explozie, nu atât de puternică”, a declarat pentru AFP bărbatul de 59 de ani. „Am ieșit afară și am văzut că geamurile casei erau , iar casa de vizavi era distrusă”.

De atunci, Serghei și vecinii săi au muncit din greu pentru a repara ceea ce se mai poate repara, chiar dacă este frig și se confruntă deja cu electricitatea raționalizată în fiecare zi.

Până la prânz, 40% dintre locuitorii Kievului erau încă lipsiți de electricitate din cauza loviturilor asupra infrastructurii din afara orașului.

Cu două zile înainte de Anul Nou, Georgi Yatsenko plănuiește să își umple ferestrele cu folii de plastic pentru a se proteja de frig în casa sa, unde locuiește împreună cu alți nouă membri ai familiei.

Pentru cei ale căror case sunt complet distruse, este imposibil să își imagineze că vor petrece sărbătorile acasă. În fața casei fiicei sale, Tetiana Denisenko izbucnește în lacrimi. Bunica habar nu are unde va găsi adăpost micuța familie.

„Nu știu...”, strigă ea. „Nu știu”.