Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant". Recent, președintele Volodimir Zelenski spunea că orașul din regiunea Donețk este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului.

soldatii ucraineni ataca pozitiile rusesti langa BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Mai mulți indicatori susțin evaluarea ISW conform căreia forțele ruse din jurul Bahmut stagnează.

Oficiali ucraineni de rang înalt vizitează nestingheriți pozițiile de pe linia frontului din Bahmut. Șeful Direcției de Informații Militare a Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, a vizitat Bakhmut pe 27-28 decembrie și a fost geolocalizat la cel puțin 600 de metri de linia înaintată a trupelor rusești înregistrată anterior.

Vizita lui Budanov susține rapoartele anterioare din mass-media sociale ucrainene conform cărora forțele ucrainene au efectuat un contraatac tactic care a respins forțele rusești de la periferia Bakhmut pe 21 decembrie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bakhmut pe 20 decembrie.

La începutul săptămânii, jurnalistul bulgar Christo Grozev de la site-ul de investigații Bellingcat a distribuit o înregistrare video în care apar membri ai grupului de mercenari Wagner care îi spun șefului Statului Major al forțelor armate ruse Valeri Gerasimov că nu este bun de nimic, afirmând despre el că este un „nenorocit”, luptătorii fiind supărați că nu au suficiente proiectile de artilerie.

Rușii mai pot ataca, dar ineficient

Potrivit ISW, Doctrina militară americană defineşte punctul culminant drept „punctul în care o forţă nu mai are capacitatea de a-şi continua operaţiunile, ofensivă sau de apărare” şi „când o forţă nu poate continua atacul trebuie să adopte o poziţie defensivă sau să execute o pauză operaţională.

Dacă forţele ruse din Bahmut au ajuns într-adevăr la capătul capacităţilor lor, ele ar putea, totuşi, să continue să atace agresiv. Forţele ruse pot continua să efectueze atacuri ineficiente la Bahmut, deşi este foarte puţin probabil ca aceste atacuri să facă câştiguri semnificative din punct de vedere operaţional.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „doar câţiva” civili au rămas în oraşul aflat în prima linie, aflat în provincia estică Doneţk. Într-o postare pe Telegram, liderul Ucrainei a spus despre oraş că „nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge”.

Şeful serviciilor secrete din Ucraina, Kirilo Budanov, a făcut o afirmaţie similară cu cea a Institutului pentru Studiul Războiului despre Bahmut, potrivit căreia "forţele ruse sunt în impas", dar a extins afirmaţia la întreaga ţară, potrivit The Guardian.

El a spus că Rusia se află într-o fundătură, dar că Ucraina „nu poate să o învingă în toate direcţiile în mod cuprinzător” în timp ce aşteaptă arme.

(surse news.ro, ISW, The Guardian)

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro