Ministrul italian al apărării a adoptat un ton precaut cu privire la posibilitatea ca țara sa să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, așa cum a solicitat președintele Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Guido Crosetto, ministrul italian al apărăriiFoto: Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sistemele vor fi furnizate „dacă este posibil", a declarat Guido Crosetto pentru ziarul Il Messaggero. Cu toate acestea, „dacă dăm rachete de apărare aeriană Ucrainei, trebuie să le luăm din stocurile noastre și trebuie să facem acest lucru fără să le epuizăm și fiind siguri de calitatea lor", a adăugat el.

Crosetto a declarat luna aceasta pentru Reuters că sistemul franco-italian de apărare antiaeriană SAMP/T se numără printre ajutoarele militare pe care Kievul le-a solicitat Romei.

Zelenski și premierul italian Giorgia Meloni au discutat marți, după care liderul de la Kiev a scris pe Twitter că Roma ia în considerare furnizarea de sisteme de apărare aeriană.

El face presiuni asupra aliaților occidentali ai Ucrainei să intensifice ajutorul militar pentru a contribui la contracararea a trei luni de atacuri rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii civile.

Sub conducerea fostului premier Mario Draghi, Italia a trimis cinci pachete de ajutor către Kiev, inclusiv militare, iar guvernul lui Meloni lucrează la o posibilă a șasea livrare.

Meloni, care a preluat mandatul în octombrie, a fost un susținător ferm al Kievului, în ciuda fricțiunilor pe această temă în cadrul coaliției sale de guvernare de dreapta și a unui puternic element pacifist în rândul opiniei publice interne.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro