Banca Mondială (BM) a anunțat marți că acordă Ucrainei o sumă suplimentară de 610 milioane de dolari pentru a permite țării să „răspundă celor mai urgente nevoi” din sectorul sănătății, potrivit AFP.

Retea electrica Ucraina, distrusa de RusiaFoto: Andrew Kravchenko / AP / Profimedia

Acest sprijin, care ia forma a două împrumuturi acordate de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care face parte din grupul BM, este garantat pentru Regatul Unit până la 500 de milioane de dolari.

Noua finanțare este destinată să contribuie la acoperirea cheltuielilor guvernului ucrainean în domeniul sănătății, al sprijinului familial, al salariilor funcționarilor publici și al serviciilor publice.

Această nouă linie de credit ridică la 18 miliarde de dolari fondurile mobilizate de BM în favoarea Ucrainei, sub formă de împrumuturi sau granturi, de la începutul conflictului, din care 15 miliarde au fost deja plătite.

Joi, instituția a acordat 2 miliarde de dolari, de data aceasta pentru a sprijini sectorul privat ucrainean și pentru a finanța pregătirea reconstrucției.

O parte din cele 610 milioane de dolari va finanța Proiectul de consolidare a sectorului sanitar și de redresare timpurie (HEAL Ucraina) pentru a contribui la menținerea serviciilor de urgență și pentru a răspunde cererii tot mai mari de servicii de sănătate mintală.

Banca Mondială estimează că, de la începutul războiului, echivalentul a 5,5% din unitățile sanitare din Ucraina au fost distruse sau deteriorate.

De la începutul conflictului, țara a primit un sprijin financiar și militar substanțial din partea comunității internaționale, în frunte cu Statele Unite.

La începutul săptămânii trecute, țările donatoare reunite la Paris au convenit să ofere peste 1 miliard de euro țării pentru a sprijini populația pe perioada iernii, în timp ce infrastructura este devastată de atacurile rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 300-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.