Autoritățile locale din orașul siberian Cita au montat sculpturi uriașe de gheață cu soldați ruși ca decorațiuni de Crăciun în piața centrală a localității care se află la 4.830 km est de Moscova, transmite BBC. Autoritățile locale au investit peste 100.000 de dolari pentru soldații care se vor topi la primăvară și pentru unii din plastic, în condițiile în care familiile celor mobilizați s-au plâns că noii recruți nu au echipamentul necesar pentru luptă, potrivit Radio Europa Liberă.

Ruși mobilizați în oașul siberian CitaFoto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Localnicii care ajung în piața din centrul orașului Cita unde uneori temperatura ajunge și la minus 33 de grade Celsius se opresc să privească militari impunători din gheață și chiar își fac selfie-uri cu ei.

Autoritățile locale au decis că sculpturile de gheață ar fi un decor adecvat pentru acest sezon festiv, fiind o modalitate de a încuraja un nou an patriotic.

„Ducem un război", a declarat Tatiana, „așa că este corect să avem acești soldați de gheață aici. Sunt de actualitate".

„Este un mod neobișnuit de a sărbători Anul Nou", a spus Ludmila, care recunoaște că este îngrjorată de situația din Ucraina. „În mod normal, ai avea Moș Crăciun, iepurași sau veverițe. Dar este un semn al vremurilor".

„Avem prieteni care au fost mobilizați și trimiși să lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Îi sunăm să vedem dacă sunt bine. Dar orice am crede despre guvernul nostru, patria noastră este patria noastră. Dacă nu o apărăm noi, cine o va face?".

Întrebată de jurnalistul BBC de cine să fie apărată Rusia, Ludmila spune că de naziști, o schimbare de viziune a localnicilor din orașul siberian Cita în ultimul an, semn că propaganda rușilor a dat roade.

„Rusia este atacată pe toate fronturile, inclusiv cu propaganda LGBT. Încearcă să ne impună acest lucru. Noi respingem aceste idei străine. Noi îmbrățișăm valorile rusești. Îmi este greu să explic acest lucru în cuvinte. Pur și simplu o simt".

Concursuri de sculpturi de gheață

În ultimii ani, orașul Cita din estul Siberiei făcuse o tradiție din a marca Anul Nou prin concursuri de sculptură în gheață, artizani din întreaga regiune transformând blocuri de gheață în simboluri ale celei mai iubite sărbători din calendarul rusesc, potrivit Radio Europa Liberă.

În 2022 basmul pe care îl trăiau localnicii din Cita a fost transformat într-un vis militar, a povestit Vladimir sub protecția anonimatului, un sculptor care cioplește în gheață de obicei.

De data aceasta daltele sculptorilor au făurit 24 de soldați din gheață în ținută de luptă, alături de tobogane de gheață și alte obiecte „împodobite” cu simboluri ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Pentru a marca sărbătoarea din acest an, autoritățile locale au au prevăzut în buget 6.8 milioane de ruble, echivalentul a 105.000 de dolari, pentru acest proiect, care include și soldați de plastic, nu doar din gheață.