Președintele Volodimir Zelenski a declarat că „cu cât războiul se termină mai devreme (...), cu atât președintele rus și anturajul său vor trăi mai mult”, relatează Kyiv Independent.

Soldați ruși din estul regiunii ocupate HersonFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Într-un interviu pentru The Economist, Zelenski a spus că doar dictatorul rus Vladimir Putin ar putea „transforma războiul de la o cale militară la una diplomatică”, ordonând trupelor sale să părăsească Ucraina.

„Cu cât războiul se termină mai devreme și dacă Rusia alege calea de a recunoaște tragica greșeală de a-l începe, cu atât președintele rus și anturajului său vor trăi mai mult”, a spus el.

Zelenski a spus că este împotriva înghețării războiului Rusia-Ucraina. Potrivit acestuia, Ucraina nu ar trebui să se oprească până nu își eliberează toate teritoriile ocupate de Rusia, revenind la granițele sale recunoscute internațional din 1991, pentru că, dacă nu o face, Putin „se va întoarce”.

Zelenski a spus că s-a întâmplat deja acest lucru, Rusia invadând pentru prima dată Ucraina în 2014 și apoi lansând un război total împotriva țării în 2022.

El a spus, de asemenea, că Rusia a capturat „o parte din teritoriul ucrainean și apoi îngheață (conflictul) pentru o perioadă, pentru ca ocupanții să devină mai puternici, să se pregătească pentru o nouă campanie de ocupare”.

Această din urmă declarație a lui Zelenski se încadrează în același ton cu al ​șefului forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, care a spus că Rusia acum pregătește 200 de mii de rezerviști și își adună forțele pentru o nouă ofensivă majoră la începutul anului viitor, când ar putea încerca din nou să captureze Kievul.