Rusia ia în considerare trei scenarii, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către unele țări și stabilirea unor reduceri maxime la care să își vândă țițeiul, pentru a contracara plafonarea prețurilor impuse de Occident, relatează miercuri cotidianul Vedomosti, citat de Reuters.

Câmp petrolier rusesc din SiberiaFoto: DreamsTime / Dyshlyuk

Plafonul de preț de 60 de dolari pe baril, stabilit de G7, Uniunea Europeană și Australia, a intrat în vigoare luni, în încercarea de a limita capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina.

Ca răspuns, Kremlinul și guvernul rus iau în considerare interzicerea vânzărilor de petrol către toate țările care au susținut plafonul, a relatat cotidianul rus Vedomosti, citând două surse apropiate guvernului. Această opțiune ar interzice, de asemenea, vânzările prin intermediari, nu doar direct din Rusia.

A doua opțiune luată în considerare ar interzice exporturile în cadrul contractelor care includ condiția de plafonare a prețului, indiferent de țara unde ar ajunge petrolul.

Cea de-a treia opțiune ar stabili reduceri maxime ale țițeiului Ural față de referințele internaționale pentru ca vânzările să fie permise, potrivit Vedomosti.

Vicepremierul Alexander Novak a declarat marți că mecanismul de răspuns al Rusiei la plafonarea prețului petrolului va intra în vigoare în decembrie. Anterior, el a declarat că Rusia ar putea reduce producția de petrol, dar nu cu mult.

Bloomberg a relatat că Rusia ia în considerare, de asemenea, stabilirea unui preț minim pentru vânzările internaționale de petrol.

(sursă articol Dreamstime.com)