O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare a surprins prima lovitură confirmată a blindatelor antiaeriene Gepard primite de Kiev din partea Germaniei.

O racheta ruseasca doborata de sistemele Gepard germaneFoto: Captura video

Filmarea distribuită pe platformele social media în urmă cu o zi a surprins doborârea unei rachete de croazieră rusești în contextul în care forțele armate ale Rusiei au lansat luni un nou atac de amploare împotriva orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei.

Autoritățile de la Kiev au anunțat luni seara că au doborât aproape toate rachetele lansate de forțele ruse, fiind probabil ca noua înregistrare să fi surprins o astfel de interceptare a apărării aeriene a Ucrainei.

Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a anunțat încă de la sfârșitul lunii aprilie că va trimite blindate Gepard Ucrainei, acestea fiind sisteme antiaeriene dotate cu două tunuri cu calibrul de 35 mm.

Blindatele Gepard dispun de radar de cercetare și însoțire și nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. În pofida greutății relativ ridicate, sistemele se pot deplasa cu o viteză de 60 km/h și au o autonomie de peste 500 km.

O altă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni la sfârșitul lunii august a confirmat că acestea au ajuns pe front, după o dispută de luni de zile între Kiev și Berlin cauzată de faptul că guvernul german nu a dorit să furnizeze armamente grele Ucrainei.

Ucraina acuzase guvernul lui Scholz încă din luna decembrie a anului trecut că o împiedică să cumpere echipament militar NATO, în pofida pericolului unei invazii rusești.

Germania a promis mai multe blindate Gepard Ucrainei

„Să nu provoci Rusia - această strategie nu funcționează și nu va funcționa”, avertiza la momentul respectiv ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, amintind că Moscova a invadat Georgia după ce Germania și Franța au blocat aderarea acestei țări la NATO în 2008.

Germania a anunțat însă la începutul acestei luni că intenționează să își continue livrările de armament începute după izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie, promițând forțelor Kievului alte șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi.

Acestea se vor adăuga în primăvara anului viitor celor 30 de blindate de apărare antiaeriană germane care sunt deja folosite de trupele ucrainene împotriva forțelor de invazie rusești.

Cele șapte blindate, care sunt în prezent reparate de producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann sunt menite să ajute Ucraina în protejarea orașelor și infrastructurii sale împotriva atacurilor Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 286-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.