Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare, notează Reuters.

Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al RusieiFoto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

Șoigu a declarat că forțele rusești iau „toate măsurile" pentru a asigura siguranța centralei, cea mai mare din Europa, în fața a ceea ce el a numit „terorism nuclear" din partea Kievului.

Ucraina neagă că a bombardat instalația, care se află sub controlul forțelor rusești încă din primele zile ale războiului, și a acuzat Rusia pentru atacuri.

„Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie", le-a spus Șoigu șefilor săi militari într-o teleconferință, a cărei transcriere prescurtată a fost publicată de Ministerul Apărării, potrivit Reuters.

„La rândul său, regimul de la Kiev încearcă să creeze aparența unei amenințări de catastrofă nucleară continuând să bombardeze în mod deliberat instalația", a adăugat el.

„Terorism nuclear”

Șoigu a declarat că Ucraina a tras 33 de obuze de calibru mare asupra centralei în ultimele două săptămâni. Majoritatea au fost interceptate de apărarea aeriană rusă, a spus el, deși „unele au lovit încă obiecte care afectează funcționarea sigură a centralei nucleare".

„Noi clasificăm aceste atacuri ale trupelor ucrainene drept terorism nuclear", a adăugat el.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile lui Șoigu.

Atât Moscova, cât și Kievul se acuză reciproc pentru atacurile asupra instalației. De asemenea, Kievul a acuzat Moscova că folosește centrala ca depozit de arme.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, face presiuni pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, temându-se de un potențial dezastru asemănător celui de la Chornobîl din 1986.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat marți că există o „dinamică pozitivă" în discuțiile cu AIEA cu privire la această idee, a relatat agenția de știri TASS, preluată de Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 286-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.