Statele Unite ale Americii au modificat în secret lansatoarele HIMARS pe care le-au donat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, au declarat oficiali americani sub protecția anonimatului, potrivit Wall Street Journal.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Administrația Biden ar fi luat această măsură de precauție deoarece este necesară pentru a reduce riscul de escaladare a războiului.

Începând cu luna iunie, SUA a furnizat Ucrainei 20 de lansatoare de rachete HIMARS și un număr destul de mare de rachete ghidate prin satelit cu o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.

Aceste rachete au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, centrele logistice și de comandă ale rușilor de pe teritoriul ucrainean.

Publicația americană notează că lansatoarele HIMARS au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme și mai puternice pe câmpul de luptă.

Pentagonul a refuzat să comenteze

Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.

WSJ sugerează că administrația Biden a făcut modificările în secret deoarece oficialii se temeau că Ucraina nu-și va respecta promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Pentagon.

Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul al Departamentului de Apărăre al SUA.

„Din considerente de securitate operațională, nu comentăm public configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor", a declarat generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului pentru WSJ.

„Statele Unite își mențin angajamentul de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă".

Urmărește ultimele evoluții din a 286-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.