​Rusia ar fi încetat să mai folosească dronele kamikaze produse de Iran din cauză că acestea sunt din plastic și din alte materiale care nu pot face față înghețului, scrie Business Insider, citând agenția ucraineană de presă Unian.

Dronă iranianăFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Rusia a folosit dronele iraniene pentru a distruge infrastructura electrică din Ucraina, însă acum ar fi renunțat la acestea deoarece nu funcționează pe vreme rece, a declarat Yevgeny Silkin de la Comandamentul Forțelor Comune pentru Comunicații Strategice ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Unian.

El a explicat că dronele sunt fabricate din plastic și din alte materiale care nu sunt rezistente la îngheț și nu ar mai fi fost folosite de forțele ruse din 17 noiembrie, prima zi în care a nins în Ucraina în acest an. Iernile din Ucraina sunt foarte reci, cu temperaturi medii adesea sub nivelul de îngheț, în perioada decembrie - martie. În 3 decembrie, directorul Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, spunea că se așteaptă ca iarna să încetinească războiul și că există deja un "ritm redus".

Începând cu luna septembrie, Rusia a lansat un val masiv de atacuri folosind drone kamikaze fabricate în Iran, care au ucis civili și au distrus instalații energetice în toată Ucraina.

Iranul și Rusia au negat orice cooperare în materie de arme. În 5 noiembrie însă, ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a recunoscut pentru prima dată că țara sa a furnizat Rusiei drone, dar a susținut că s-a întâmplat înainte de război. Două zile mai târziu, Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins afirmațiile oficialului iranian, spunând că Iranul a furnizat Rusiei zeci de drone în această vară.

De altfel, recunoașterea de către Iran că a trimis drone Rusiei a iscat tensiuni în țară. Un proeminent cleric conservator și redactor de ziar, Masih Mohajeri, spune că Iranul trebuia să condamne Kremlinul pentru că a început acest război și că ar fi trebuit să îi spună că nu are dreptul să folosească UAV-urile în conflict.

Rusia ar fi folosit în Ucraina peste 400 de drone iraniene

După ce a fost nevoită să abandoneze teritoriul ucrainean pe care forţele sale îl capturaseră la începutul războiului, Moscova a trecut la o strategie de atacuri aeriene necruţătoare asupra oraşelor ucrainene, folosind o combinaţie de rachete de croazieră şi drone kamikaze pentru a întrerupe electricitatea şi apa curentă pentru milioane de oameni.

Rusia ar fi folosit peste 400 de drone de atac de fabricaţie iraniană împotriva Ucrainei, spun oficialii serviciilor de informaţii, multe dintre avioanele fără pilot lovind obiective de infrastructură civilă, cum ar fi centralele electrice.

Recent, Moscova ar fi încheiat un acord secret cu Teheranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, pentru a le folosi apoi în războiul din Ucraina, au aflat serviciile de spionaj americane şi occidentale, potrivit cotidianului american The Washington Post.

Prin achiziţionarea propriei sale linii de asamblare a dronelor, Rusia şi-ar putea mări considerabil stocul de arme relativ ieftine, dar distructive, pe care în ultimele săptămâni le-a folosit în Ucraina, dronele kamikaze iraniene reuşind să schimbe caracterul conflictului după nouă luni.