Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată și protejată în jurul centralei nucleare din Zaporojie, potrivit CNN.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a răspuns la o întrebare a unei agenții de presă rusești cu privire la statutul centralei, care este ocupată de forțele rusești de la începutul lunii martie.

Agenția de știri a întrebat: "Șeful AIEA, Rafael Grossi a declarat că experții sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina și Rusia cu privire la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP). Cum comentați această declarație? Este posibil să se transfere controlul asupra centralei ZNPP către o terță parte? Este așteptată vizita șefului AIEA, R. Grossi, în Rusia?"

Zaharova a răspuns spunând că nu se poate vorbi de nicio retragere de la centrala nucleară Zaporjoie și scoaterea ei de sub controlul rusesc sau de transferarea controlului asupra acesteia către o terță parte".

„Centrala se află pe teritoriul rusesc și este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem în măsură să asigurăm securitatea fizică și nucleară a ZNPP”, a încheiat Zaharova.