Tamila Pehyda, o profesoară pensionată, a privit în lacrimi cum groparii exhumau rămășițele soțului ei și cum un medic legist le examina pentru a stabili cauza morții, scrie Reuters.

Atac asupra unor clădiri rezidențiale în apropiere de KievFoto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia

După cum se bănuia, Serhiy, care avea 70 de ani când a murit în iunie în satul Vysokopillia din sudul Ucrainei, a fost ucis de șrapnel în timpul bombardamentelor de artilerie grea, în timp ce Ucraina încerca să recucerească teritoriul de la ruși.

Procesul macabru este organizat de autoritățile ucrainene, care adună dovezi privind modul în care au murit oamenii și dacă au fost comise potențiale crime de război de către forțele rusești care luptă în Ucraina.

Acestea, precum și multe dintre rudele implicate, doresc să tragă Rusia la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat de la invazia sa la scară largă în Ucraina, la 24 februarie.

„Bineînțeles, trebuie să fie responsabili pentru tot, atât din punct de vedere moral, cât și fizic”, a declarat Tamila pentru Reuters luni, în timp ce se afla lângă mormântul temporar al soțului ei decedat. „Câtă suferință au adus aici. La copii, la nepoți”, spune ea.

La fel ca mulți ucraineni din satele și orașele care au fost în mare parte aplatizate în schimburi de artilerie și lupte corp la corp, ea a fugit din Vysokopillia când a putut. Serhiy a decis să rămână în urmă.

La fel a făcut și Tetiana Muzychko, în vârstă de 58 de ani, șefa adjunctă a municipalității locale, care a alergat la casa lui Serhiy când a auzit explozii puternice. Ea a spus că acesta era conștient când l-a găsit, dar rănile la picioare și în partea inferioară a corpului erau atât de grave încât a murit.

„Rănile erau incompatibile cu viața”, a spus ea în timp ce o consola pe Tamila într-o zi rece și fără soare.

Zăpada pudra mormintele săpate în grabă unde Muzychko a spus că mai mult de 20 de săteni uciși în lupte au fost probabil îngropați.

„Ei (forțele rusești) au spus: "De ce trageți în noi? Am venit să vă eliberăm'. I-am întrebat: 'Să ne eliberați de ce? De faptul că noi trăim bine, mai bine decât voi?”.

Ea a declarat că speră că Rusia va fi trasă la răspundere la cel mai înalt nivel pentru presupusele abuzuri din timpul războiului, inclusiv de către Curtea Penală Internațională de la Haga.

Moscova a negat anterior acuzațiile că ar fi vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război. Zeci de mii de oameni - atât combatanți, cât și civili - au fost uciși în lupte.

„Sub bombardamente neîntrerupte”

Ruslan Gavrylov, șeful biroului procurorului districtual din orașul vecin Beryslav, a supravegheat exhumarea și examinarea. Deoarece cauza morții a fost clară, el a declarat că nu va fi necesară o autopsie.

El și ceilalți care investighează potențiale crime se confruntă cu sarcina neobișnuită și uneori periculoasă de a face acest lucru în timp ce conflictul este în plină desfășurare.

Săptămâna trecută, procurorul Oleg Palagniuk făcea fotografii ale pagubelor provocate de un atac cu rachete lansat în timpul nopții asupra unui bloc de locuințe din orașul Herson, când o salvă de rachete de peste râul Dnipro a căzut într-un cartier din apropiere.

El și-a pus instinctiv casca pe cap, dar nu avea unde să se ascundă, așa că a continuat să lucreze.

Munca lui Palagniuk s-a intensificat de când forțele rusești s-au retras din Herson pe malul estic al râului Nipru luna trecută. După ce s-au retras, forțele rusești au bombardat nemilos Hersonul.

„Echipa de investigație sosește, înregistrează totul și părăsește rapid locul, deoarece există riscul unor bombardamente repetate”, a declarat el pentru Reuters.

„După bombardamentele de ieri, jumătate din oraș nu are din nou electricitate, apă și comunicații. Este într-adevăr foarte dificil. Dar trebuie să muncim”, mai spune el.

În perioada de când orașul a fost eliberat, procurorii locali au înregistrat 1.500 de infracțiuni suspecte în orașul Herson, a adăugat el. Sunt prea multe pentru ca el și echipa sa să le analizeze în mod corespunzător.

În Ucraina sunt în curs de desfășurare mai multe anchete privind crime de război împotriva presupușilor autori ai conflictului care datează încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.

Se așteaptă ca autoritățile judiciare locale copleșite să transmită cazurile care implică făptuitori la nivel înalt, atrocități în masă și încălcări pe scară largă ale dreptului umanitar către organul judiciar permanent din lume pentru crime de război, Curtea Penală Internațională.

Ce cazuri specifice vor ajunge în cele din urmă la Haga vor fi stabilite de procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, cu ajutorul unei echipe de experți în drept umanitar internațional care lucrează alături de procurori precum Palagniuk.