Două baze aeriene rusești din centrul Rusiei au fost vizate luni de drone ucrainene, ucigând trei persoane, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit AFP.

soldati ucraineni operand drone impotriva armatei ruse din UcrainaFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Luni dimineață, „regimul de la Kiev (...) a încercat să efectueze lovituri cu drone de concepție sovietică asupra bazei aeriene Diaguilevo din regiunea Riazan și a bazei aeriene Enguels din regiunea Saratov”, se arată în comunicat.

Ministerul acuză forțele ucrainene că încearcă să „dezactiveze avioanele rusești cu rază lungă de acțiune”, care au fost folosite pentru lovituri asupra a numeroase infrastructuri energetice de pe teritoriul ucrainean în ultimele săptămâni.

În timp ce aceste drone au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană rusești, resturile lor au căzut pe teritoriul bazelor aeriene atacate, provocând explozii și avarii „minore” la două avioane, se arată în comunicat.

Trei militari ruși „au fost răniți mortal” în aceste atacuri, iar alți patru au fost spitalizați, a precizat aceeași sursă.

În pofida acestor atacuri, „o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie”, luni, în jurul orei 12:00 GMT, a vizat situri militare ucrainene și infrastructuri energetice legate de forțele ucrainene, se arată în comunicat, adăugând că în total au fost lovite 17 ținte.

Două explozii puternice au avut loc în cursul nopții de duminică înspre luni pe aerodromuri diferite din Rusia, ambele fiind folosite de Forțele Aeriene ale Moscovei ca baze pentru unitățile sale de bombardiere strategice.

Aerodromul Dyagilevo, situat la aproximativ 4 kilometri de orașul Reazan, este folosit de aviația militară rusă pentru antrenarea forțelor sale de bombardiere strategice.

Această bază aeriană militară a Rusiei se află la 450 de kilometri de granița cu Ucraina.

Baza aeriană Engels este una dintre cele mai mari din Rusia, fiind singura folosită de către bombardierele strategice Tu-160, având o pistă cu o lungime de 3.500 metri.