Va fi nevoie de 10-15 ani pentru a reface stocurile occidentale de muniție de artilerie epuizate pentru a sprijini armata ucraineană în lupta împotriva invaziei Rusiei, potrivit proprietarului principalului producător de arme Czechoslovak Group, transmite Reuters.

Obuziere CaesarFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

În pofida fluxului de muniție către Ucraina, proprietarul CSG, Michal Strnad, a declarat că forțele ucrainene se confruntă cu lipsuri, deoarece guvernele occidentale își reduc arsenalele din cauza capacității limitate de producție.

Strnad a declarat pentru Reuters că firma sa este responsabilă în prezent pentru aproximativ 25-30% din producția europeană de artilerie de 155 mm la standardul NATO.

„Munițiile de artilerie sunt bunuri foarte rare în prezent", a declarat Strnad într-un interviu pentru Reuters.

„Estimez că va dura 10-15 ani pentru a reface stocurile (armatelor occidentale)" ca urmare a războiului din Ucraina.

Citește și:

Producătorul face angajări pentru a extinde capacitatea

Strnad a declarat că CSG are acum o capacitate de 80.000-100.000 de obuze de artilerie pe an, o parte semnificativă din capacitatea anuală din Europa, pe care el a estimat-o la 270.000-300.000.

CSG mai angajează încă 250-300 de persoane pentru a extinde producția, a spus Strnad, cu scopul de a crește capacitatea la 150.000, dar acest lucru ar dura aproximativ doi ani din cauza termenelor lungi de livrare a echipamentelor de producție.

Guvernele europene au apelat în mod semnificativ la arsenalele lor pentru a sprijini Ucraina, care, potrivit lui Strnad, a tras 40.000 de obuze pe săptămână din câteva sute de obuziere furnizate de Occident împotriva invadatorilor ruși.

„Cu adevărat foarte mult a fost livrat Ucrainei. Dar adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puțin decât ar putea, deoarece nu au suficientă muniție", mai spune Strnad.

Producătorul ceh este un furnizor important pentru Ucraina

CSG a fost un furnizor important de arme modernizate din epoca sovietică pentru Ucraina, inclusiv tancuri, echipament de artilerie, lansatoare multiple de rachete și vehicule de luptă pentru infanterie.

Livrările sale includ 90 de tancuri T-72 modernizate, plătite de Statele Unite ale Americii și Olanda, un proces aflat în curs de desfășurare.

Dar stocurile de armament din epoca sovietică ale CSG s-au redus și ele și au rămas puține pe piață care ar putea fi modernizate rapid și trimise Ucrainei, a mai declarat Strnad.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.