Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o fotografie în care apar doi polițiști care se uită la o cantitate imensă de rachete rusești care au fost lansate în Harkov de la începutul războiului.

Infrastructură avariată de bombardamentele rușilor în Kupiansk din regiunea HarkovFoto: Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Un depozit de rachete rusești care au distrus acest oraș în ultimele 9 luni. Nici măcar nu ne-am putut imagina așa ceva” este mesajul care însoțește poza publicată pe contul de Twitter al ministerului apărării din Ucraina.

Rusia a bombardat constant frontul nord-estic din Harkov pentru a bloca forțele ucrainene și a le împiedica să fie folosite pentru contraatacuri în alte regiuni, potrivit ministerului britanic al apărării, scrie Reuters.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care se afla la aproximativ 15 km de liniile de front rusești, a fost ținta unor atacuri brutale în mod constant de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, deoarece se afla în raza de acțiune a majorității artileriei rusești.

Jurnalistul ucrainean Denis Kazanski a făcut o paralelă între fotografia din 2022 și imagini din Franța și Belgia din 1916 din timpul Primului Război Mondial.

Contraofensiva fulgerătoare din luna septembrie desfășurată de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, a provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie au fost distruse sau capturate în luptă, fie s-au retras în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov a pus în dificultate forțele rusești și a provocat prăbușirea axei rusești din nordul Donbasului, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele rusești nu au făcut o retragere controlată și s-au grăbit să fugă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izium.

La începutul lunii septembrie, forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în cinci zile, mai mult teritoriu decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor de după aprilie.

Factura de război pe care Rusia a plătit-o în ultimele nouă luni

În cele nouă luni de când a lansat invazia în Ucraina, Rusia a cheltuit aproximativ 82 de miliarde de dolari pentru a întreține războiul. Suma reprezintă un sfert din bugetul anual al Federației Ruse, arată o analiză Forbes Ucraina.

Jurnaliștii ucraineni de la Forbes au tras linie după cele nouă luni de zile de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia țării lor și au ajuns la concluzia că Rusia a folosit între 10.000 și 50.000 de obuze pe zi în timpul conflictului, iar prețul mediu al unui obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari.

Astfel, cheltuielile Moscovei se ridică la peste 5,5 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea cu artilerie.

De asemenea, armata rusă a tras peste 4.000 de rachete în Ucraina. Costul mediu al unei rachete rusești este de 3 milioane de dolari.

O cantitate semnificativă de echipamente pierdute de Federația Rusă a fost oferită forțelor armate ucrainene ca trofee, când s-au retras haotic, valoarea acestora fiind de aproximativ 2 miliarde de dolari, excluzând armele ușoare și muniția.

Veniturile Rusiei în 2021 s-au ridicat la 340 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că Moscova a cheltuit deja un sfert din buget pentru ceea ce președintele rus Vladimir Putin numește „operațiune militară specială”.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.