Încă de la începutul războiului, Rusia nu a reușit să domine cerul Ucrainei, iar în ultimele luni, numărul de misiuni efectuate de avioanele de luptă tactice rusești deasupra țării invadate s-a redus semnificativ, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de luni dimineață.

Avioane de vânătoare Suhoi Su-24MFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

În prezent, aeronavele rusești efectuează probabil câteva zeci de misiuni pe zi, comparativ cu un maxim de până la 300 pe zi în martie 2022, potrivit serviciilor secrete militare britanice.

Rusia a pierdut în prezent peste 60 de avioane în conflict, inclusiv un avion supersonic de vânătoare Su-24M Fencer și un avion de atac la sol Su-25, supranumit de NATO FrogFoot, săptămâna trecută.

Scăderea numărului de misiuni este probabil un rezultat al amenințării ridicate continue din partea apărării aeriene ucrainene, limitările privind orele de zbor disponibile pentru aeronavele rusești și înrăutățirea vremii.

Cum tacticile de atac la sol ale Rusiei se bazează în mare măsură pe identificarea vizuală și pe muniții neghidate, forțele aeriene rusești vor continua probabil să aibă o rată scăzută de operațiuni de atac la sol din cauza vremii pe timpul iernii.

Statul Major General al Ucrainei estimează că Rusia a pierdut de la începutul invaziei 281 de avioane.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.