Trupele Kievului intenționează să continue operațiunile ofensive în iarna care abia s-a instalat pentru a profita de recentele succese de pe câmpul de luptă și pentru a împiedica forțele rusești să recâștige inițiativa pe frontul din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni, care îi contrazic pe cei occidentali, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a conflictului. Inițiativa trupelor de la Kiev va putea fi susținută, însă doar dacă vor fi ajutate de aliați.

Patrule ale armatei ucrainene în apropiere de linia de front din DonbasFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Militarii ucraineni profită de temperaturile scăzute și avansează cu vehiculele grele pe roți și șenile pe solul care a înghețat, spune purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cherevatyi. Rușii recenți mobilizați și mercenarii recrutați din închisori de grupul Wagner nu sunt pregătiți pentru a lupta în timpul sezonului rece.

Forțele ucrainene intenționează să continue contraofensiva în lunile reci care vin, ministerul ucrainean al Apărării contrazicându-i pe cei care au spus că iarna va pune pauză ostilităților, precizând că aceștia „probabil că nu au făcut niciodată plajă în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei", sugerând că inițiativa lor contribuie la obiectivul de recucerire a Crimeei.

Declarațiile oficialilor ucraineni privind contraofensiva în curs de desfășurare în regiunea Herson sunt o dovadă în plus că forțele ucrainene vor să stăvilească trupele ruse, notează ISW.

Înalți oficiali guvernamentali americani identifică în mod eronat fereastra optimă de oportunitate pentru ca Ucraina să desfășoare mai multe contraofensive în primăvară și nu iarna, în ciuda declarațiilor oficialilor ucraineni care afirmă contrariul.

Șefa serviciilor secrete din SUA, Avril Haines, a apreciat sâmbătă că ritmul războiului din Ucraina va încetini în timpul iernii, astfel încât ambele armate să se regrupeze și să se reaprovizioneze, în ciuda dovezilor că pe teren există condiții care favorizează o nouă ofensivă și în ciuda tendinței demonstrate a forțelor ucrainene de a iniția noi eforturi de contraofensivă relativ repede.

Capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară și de a continua ritmul actualelor sale succese operaționale depinde de faptul că forțele Kievului vor continua să desfășoare operațiuni succesive în timpul iernii.

Ucraina a câștigat și păstrat inițiativa din august

Rusia a pierdut inițiativa în vară, în timp ce forțele ucrainene au câștigat și au păstrat inițiativa din august și au desfășurat de atunci o serie de operațiuni succesive de succes:

  • Ucraina a eliberat cea mai mare parte a regiunii Harkov în septembrie;
  • Orașul Herson în noiembrie;
  • În prezent, creează condițiile pentru mai multe ofensive în alte părți în această iarnă.

Seria de operațiuni succesive de contraofensive ucrainene în regiunile Harkov și Herson demonstrează remarcabila abilitate de planificare operațională a armatei ucrainene și cunoașterea punctelor forte ale artei operaționale sovietice, o componentă a doctrinei militare.

Arta operațională sovietică subliniază faptul că armatele își pot obține obiectivele strategice doar prin succesul operațional cumulativ al unor operațiuni succesive desfășurate în mod ideal fără pauze operaționale între ele, subliniază ISW.

Declarațiile oficiale ucrainene recente arată clar că designul campaniei ucrainene este conceput pentru a permite ca o serie de operațiuni succesive să priveze Rusia de inițiativă, să învingă armata rusă și să elibereze mai mult teritoriu ucrainean.

Condițiile meteorologice din această iarnă vor dicta probabil un interval de timp în care Ucraina va putea să desfășoare un război de manevră și să își continue șirul de succese operaționale cu pauze minime, care ar crește riscurile ca Ucraina să piardă inițiativa.

Ce va ajuta armata ucraineană

Și în toamnă ambele armate au continuat ofensiva și contraofensiva în ciuda sezonului noroios, în ciuda previziunilor occidentale că acest lucru va suspenda pentru o perioadă operațiunile, iar pe măsură ce temperaturile scad, forțele ucrainene vor putea să exploateze condițiile meteo, iarna fiind un sezon bun pentru războiul mecanizat în Ucraina, primăvara fiind un sezon de coșmar, din cauza noroiului.

Acest lucru va ajuta trupele Kievului, care se pregătește să profite de solul înghețat, potrivit ISW.

Dar dacă aliații Kievului nu vor ajuta trupele ucrainene în această iarnă pentru a desfășura operațiuni decisive de contraofensivă, așa cum ar putea fi interpretate declarațiile directorului pentru Informații Naționale al SUA, Avril Haines, atunci capacitatea lor va fi limitată până, cel mai probabil, în martie 2023, ceea ce ar oferi forțelor rusești un impuls valoros, conchide ISW.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.