Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești importante cu rachete sau drone de la 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră lansate din aer au fost trase asupra unor ținte din Ucraina, potrivit CNN.

Ucrainenii stau la coadă pentru provizii de apă potabilăFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, unul dintre motive ar putea fi faptul că Rusia a rămas fără drone de atac Shahed, de fabricație iraniană.

„Cele pe care le-au primit au fost deja epuizate”, a declarat Ihnat pentru televiziunea ucraineană săptămâna aceasta. „Acum, îngrijorarea este legată de cele aproximativ 1.700 pe care le-au mai comandat”, a spus el.

În ciuda scăderii puternice a atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, compania energetică de stat Ukrenergo se luptă să repună în funcțiune instalațiile avariate.

Oleksii Kuleba, șeful administrației militare din regiunea Kiev, a declarat vineri că întreruperile de energie electrică de urgență continuă în regiunea Kiev.

„Supraîncărcarea sistemului energetic duce la noi opriri de urgență”, a spus el.

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că orașul se pregătește pentru noi atacuri și adoptă măsuri de urgență.

„În cazul unor noi atacuri inamice asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a absenței complete a alimentării cu energie electrică ca urmare a acestora, unele lanțuri de magazine, piețe, magazine și centre comerciale vor continua să funcționeze în capitală”, a declarat el vineri pe Telegram.

În timp ce serviciile de tramvaie vor fi oprite din cauza unei întreruperi a energiei electrice, Klitschko a precizat că „toate flotele de autobuze din capitală sunt prevăzute cu combustibilul necesar și au surse de energie autonome”.

El a precizat că stațiile de metrou vor fi din nou disponibile ca adăposturi și vor asigura o conexiune la internet, electricitate, apă potabilă și instalații sanitare.