Președintele rus Vladimir Putin este deschis la discuții privind o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina, dar Occidentul trebuie să accepte cererile Moscovei, a transmis vineri Kremlinul, la o zi după ce președintele american Joe Biden a declarat că ar putea fi dispus să discute cu Putin, în anumite condiții.

Soldați ruși din estul regiunii ocupate HersonFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

07:31Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI:

Situația de pe front: Rușii, în defensivă / Niprul, noua granița

  • Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie. Forțele pentru operațiuni speciale ucrainene au declarat că au identificat un sistem de război electronic rusesc în teritoriul ocupat. ”Războinicii noștri au transmis coordonatele EW inamicului către unitățile de artilerie, care au distrus complexul inamic”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene, citat de CNN.
  • Autorităţile instalate de ruși în Herson anunţă „evacuarea” de pe malul stâng al Niprului. Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson (sudul Ucrainei) au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului.
  • Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești cu rachete sau drone de vreo importanță de la 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră lansate din aer au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.
  • Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea Rusiei în februarie, potrivit consilierului prezidențial al Kievului, Mihailo Podoliak. În anumite momente ale războiului, Ucraina a declarat că între 100 și 200 dintre forțele sale mureau zilnic pe câmpul de luptă, ceea ce face ca estimarea lui Podoliak să pară conservatoare.

Negocierile par departe acum

  • Vladimir Putin susține că este deschis la discuții cu privire la o posibilă soluționare a problemei ucrainene, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaște teritoriile anexate ca fiind rusești îngreunează căutarea unui potențial compromis, a declarat Kremlinul.
  • Biden nu are nicio intenți" de a discuta cu Putin în acest moment, clarifică Casa Albă. „El nu are nicio intenție de a discuta cu domnul Putin în acest moment”, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, care se subordonează Casei Albe. „Și, așa cum a spus și președintele Biden, Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru niciun fel de dialog - de fapt, dimpotrivă", a declarat el reporterilor.
  • Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară - a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu -, în condițiile în care luptele continuă, iar Putin a semnalat din nou că este deschis negocierilor. Potrivit Reuters, Cavusoglu a declarat: „Acum Ucraina avansează pe teren, recucerind unele dintre teritoriile lor ocupate. Dar Rusia, în schimb, vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Aşa că viaţa devine dificilă pentru ucraineni, în special, şi pentru noi toţi”.
  • Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a reuşit la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre desfăşurată vineri la Lodz (Polonia) să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, impas ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestei organizaţii.
  • Pentagonul a atribuit un contract de 430 de milioane de dolari pentru producția de HIMARS suplimentare, notează Kyiv Independent.
  • UE propune amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri pentru firmele care încalcă sancțiunile / Câți ani de închisoare vor primi persoanele fizice

Kanye West și dilema lui Putin

  • Ministerul ucrainean al apărării a ironizat iar Rusia, după ce Kanye West (care tocmai a fost suspendat de pe Twitter) a spus că este un admirator atât al lui Vladimir Putin, cât și al lui Hitler.
  • „Va fi dificil pentru Kremlin să ia o poziție oficială prin care să decidă dacă faptul că Kanye West s-a declarat susținător atât al lui Hitler, cât și al lui Putin, este rusofobie sau rusofilie”, a scris ministerul citat pe Twitter.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 282 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:07 Un parlamentar rus spune că UE își „riscă securitatea energetică” prin impunerea unor plafoane de preț

Parlamentarul rus Leonid Sluțki a susținut vineri, într-o declarație pentru presa de stat, că Uniunea Europeană își pune în pericol securitatea energetică de dragul intereselor SUA și încalcă legile pieței prin impunerea unor plafoane asupra prețului petrolului rusesc.

00:55 Refugiații ucraineni vor petrece încă cinci luni pe o navă care îi găzduiește din luna iunie a acestui an, a confirmat guvernul scoțian.

MS Victoria, care este ancorată în Leith, Edinburgh, va continua să ofere "cazare sigură pentru persoanele strămutate" până în iunie 2023, cu opțiunea de prelungire, potrivit CNN.

00:02 În total, 1.331 de ucraineni au fost repatriați din captivitatea rusă începând cu 24 februarie. „Dar trebuie să îi readucem pe toți toți cei care au fost capturați de ocupanți”, a declarat Zelenski în discursul său de seară.

23:55 Prețul petrolului a închis în ușoară scădere vineri, după ce prețul petrolului rusesc a fost plafonat la 60 de dolari pe baril de către Occident și guvernul american.

Tacticile criminale Rusiei în Ucraina nu fac decât să îi expună și mai mult slăbiciunea

23:38Biden nu are nicio intenție de a discuta cu Putin în acest moment, clarifică Casa Albă

„El nu are nicio intenție de a discuta cu domnul Putin în acest moment”, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, care se subordonează Casei Albe. „Și, așa cum a spus și președintele Biden, Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru niciun fel de dialog - de fapt, dimpotrivă", a declarat el reporterilor.

23:19 Autoritățile din Belarus susțin că au doborât o nouă dronă la graniţa cu Ucraina

Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk. Potrivit Minskului, incidente similare au avut loc și pe 2 şi 16 noiembrie.

22:50recomandăm analiza The Guardian: Tacticile criminale Rusiei în Ucraina nu fac decât să îi expună și mai mult slăbiciunea

Kremlinul a crezut că va mătura Ucraina și va cuceri Kievul în câteva zile. Acum, după mai bine de nouă luni de război dezastruos cu Ucraina, noua strategie rusă de a viza infrastructura care aduce lumină, căldură și apă în milioane de case ucrainene a dezvăluit slăbiciunea Rusiei și disperarea sa în fața unei rezistențe ucrainene sfidătoare.

22:22 Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână.

Nu au fost înregistrate atacuri rusești cu rachete sau drone de vreo importanță de la 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră lansate din aer au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, unul dintre motive ar putea fi faptul că Rusia a rămas fără drone de atac Shahed, de fabricație iraniană.

Operațiuni ucrainene în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie

21:40 Ministrul de externe al Ucrainei solicită o decizie privind sistemul de rachete Patriot

Ministrul de externe al Ucrainei a declarat pentru CNN într-un interviu exclusiv că "a venit timpul" pentru o decizie privind dotarea țării sale cu sistemul de apărare antirachetă Patriot.

"Am început discuția despre Patriots chiar la începutul războiului - chiar înainte de război", a declarat Dmitro Kuleba pentru CNN la Kiev. "Dar acum a venit timpul să luăm decizii".

20:40Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie

Forțele pentru operațiuni speciale ucrainene au declarat că au identificat un sistem de război electronic rusesc în teritoriul ocupat. ”Războinicii noștri au transmis coordonatele EW inamicului către unitățile de artilerie, care au distrus complexul inamic”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene, citat de CNN.

20:20 OSCE se află în impas în urma blocajului decizional creat de Rusia

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a reuşit la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre desfăşurată vineri la Lodz (Polonia) să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, impas ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestei organizaţii.

În pofida condamnării generale a Rusiei pentru lansarea acestui război, reprezentanţii statelor OSCE nu au găsit modalităţile de a pune în practică cele două propuneri supuse dezbaterii, respectiv cererea Ucrainei ca Rusia să fie exclusă din această organizaţie pentru a debloca luarea deciziilor prin consens şi crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina.

Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară

19:57Canada sancționează o companie iraniană acuzată de furnizarea de drone către Rusia

Canada a luat vineri măsuri împotriva unei companii iraniene acuzate că a furnizat drone Rusiei, într-o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la „comportamentul detestabil al regimului iranian, atât în țară, cât și în străinătate”, potrivit AFP.

19:10 Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară - a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu -, în condițiile în care luptele continuă, iar Putin a semnalat din nou că este deschis negocierilor.

Potrivit Reuters, Cavusoglu a declarat: „Acum Ucraina avansează pe teren, recucerind unele dintre teritoriile lor ocupate. Dar Rusia, în schimb, vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Aşa că viaţa devine dificilă pentru ucraineni, în special, şi pentru noi toţi”.

„Cred că până la primăvară vom avea o imagine clară despre o încetare a focului sau un armistiţiu sau despre masa negocierilor. Dar nu vom renunţa. Noi, Turcia, ne vom continua eforturile”, a mai spus Cavusoglu.

18:40 Autorităţile instalate de ruși în Herson anunţă „evacuarea” de pe malul stâng al Niprului

Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson (sudul Ucrainei) au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului.

430 de milioane de dolari pentru producția de HIMARS suplimentare

16:29Poliția spaniolă a izolat zona din jurul ambasadei Ucrainei la Madrid, după ce a primit un „pachet sângeros” similar celor trimise altor ambasade din străinătate, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei, conform The Guardian. Aceasta, în cotextul seriei de scrisori-bombă trimise la locații din Spania, inclusiv la ambasada Ucrainei din Madrid.

16:03 Pentagonul a atribuit un contract de 430 de milioane de dolari pentru producția de HIMARS suplimentare, notează Kyiv Independent.

Contractul a fost semnat cu gigantul american din industria de apărare Lockheed Martin pentru fabricarea de sisteme suplimentare de artilerie cu rachete de mare mobilitate (HIMARS) pentru nevoile armatei americane și ale partenerilor internaționali, a anunțat Pentagonul.

15:52 Ministerul ucrainean al apărării a ironizat iar Rusia, după ce Kanye West (care tocmai a fost suspendat de pe Twitter) a spus că este un admirator atât al lui Vladimir Putin, cât și al lui Hitler.

„Va fi dificil pentru Kremlin să ia o poziție oficială prin care să decidă dacă faptul că Kanye West s-a declarat susținător atât al lui Hitler, cât și al lui Putin, este rusofobie sau rusofilie”, a scris ministerul citat pe Twitter.

15:43 Ministerul rus de Externe a declarat vineri că este „indignat" de o declarație a Ministerului francez de Externe, care a susținut planurile de creare a unui tribunal privind posibilele crime comise de Rusia în Ucraina.

Μinisterul de externe de la Moscova a criticat proiectele prin care UE ar urma să înființeze un tribunal special pentru a investiga și urmări în justiție crime de război rusești.

„Cerem ca diplomații francezi, care sunt atât de atenți la chestiunile legate de drepturile omului, să nu împartă oamenii în `drepți` și `răi`, `ai noștri` și `nu ai noștri`", a transmis ministerul de externe într-un comunicat.

Bruxellesul pregătește măsuri dure pentru cei care încalcă sancțiunile

15:32UE propune amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri pentru firmele care încalcă sancțiunile / Câți ani de închisoare vor primi persoanele fizice

15:31Moscova are informații că antreprenori americani ar ajuta Kievul să pregătească provocări cu arme chimice în Ucraina, sub steag fals, susține reprezentantul permanent al Rusiei la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Alexander Shulgin, citat de agenția rusă de stat Tass.

15:06 Stuart Ray, analist senior la McKenzie Intelligence Services, a declarat pentru Sky News că este prea devreme pentru a stabili cu exactitate cauza mișcărilor de trupe rusești din regiunea Zaporojie.

„Este prea devreme în acest stadiu pentru a identifica dacă este vorba într-adevăr de o retragere de amploarea celei pe care am văzut-o în Herson și Harkov.

Ceea ce vedem probabil acolo este o creștere susținută a loviturilor ucrainene împotriva pozițiilor rusești de pe linia frontului și este puțin probabil ca forțele rusești din acele zone să reziste la aceste lovituri și se retrag în poziții mai bine pregătite, defensive”, a adăugat el.

Scholz a vorbit o oră cu Putin

14:50Guvernul ucrainean va elabora o lege care să interzică bisericile afiliate Rusiei, măsură descrisă de președintele Volodimir Zelenski drept necesară pentru a împiedica Moscova să „slăbească Ucraina din interior”, scrie Reuters.

Decizia vine în contextul în care au avut loc mai multe percheziții în parohii despre care Kievul spune că ar primi ordine de la Moscova. Vineri au avut loc noi percheziții în cel puțin cinci parohii aparținând unei filiale a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care până în mai era subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, conform Serviciului ucrainean de Securitate.

14:47 Premieră: Un super-iaht de 200 de milioane de dolari aparținând unui oligarh apropiat de Putin va fi vândut în beneficiul Ucrainei.

14:37 Disney Channel va înceta să mai emită în Rusia începând cu 14 decembrie, a anunțat vineri ziarul Kommersant. Potrivit sursei citate, acesta va fi înlocuit de un nou canal pentru copii numit „Solntse".

14:11Olaf Scholz a vorbit vineri o oră cu Vladimir Putin: Ce ar fi discutat cei doi și de ce Kremlinul spune că a fost obligat să desfășoare atacurile cu rachete

13:51 Viktor Orban: Extinderea sancțiunilor contra gazului rusesc ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria / Ne vom proteja interesele.

„Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”

13:46 Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu va permite ca țara sa să devină un instrument pentru cei care doresc să eludeze sancțiunile UE împotriva Rusiei. După ce s-a întâlnit cu comisarul european pentru extindere Olivér Várhelyi, el a declarat:

„Am reacționat în cazuri de reexport al anumitor bunuri, iar organele noastre de stat au reținut persoane din companii care au fost implicate în ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.”

Serbia, care urmărește să adere la UE, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Rusiei, cu care are legături istorice puternice.

13:35 Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate" care conțineau ochi de animale, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Externe, după ce o serie de scrisori-bombă au fost trimise la locații din Spania, inclusiv la ambasada Ucrainei din Madrid.

Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, la consulatele generale din Napoli și Cracovia, precum și la consulatul din Brno, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Facebook.

13:26Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”: Postarea unui cont de Telegram cu sute de mii de urmăritori arată cât de dificilă este controlarea spațiului informațional rusesc.

Numărul soldaților ruși morți în Ucraina a trecut de 90.000

12:40 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 650 de soldați, 1 tanc, 6 blindate de luptă ale infanteriei, 23 de diferite vehicule, 1 piesă de artilerie, 1 elicopter și 2 drone.

12:29 Un avion de vânătoare MiG-31 s-a prăbușit în regiunea rusă Primorsky Krai, iar echipajul s-a ejectat, au declarat vineri serviciile de urgență pentru TASS.

"MiG-31 s-a prăbușit imediat după decolare. S-a prăbușit într-o pădure din apropierea satului Alekseevka. Echipajul s-a catapultat ", potrivit sursei citate.

Informațiile despre incident au fost confirmate și de serviciul de presă al Districtului Militar de Est: „Pe 2 decembrie, în Teritoriul Primorsky, în timpul unui zbor de antrenament planificat, un avion MiG-31 s-a prăbușit. Echipajul s-a catapultat".

12:15Trei persoane au fost ucise, iar șapte rănite în urma bombardamentelor lansate de ruși în ultimele 24 de ore în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Yaroslav Ianușevici, citat de Reuters.

12:03 Autoritățile instalate de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei au declarat că vor începe evacuarea unor persoane cu mobilitate redusă din orașul ocupa Kakhovka, situat pe malul estic al fluviului Nipru.

Evacuările ar urma să înceapă sâmbătă, au precizat acestea într-o postare pe Telegram.

Putin semnalează iar că vrea negocieri

11:54 Arhiepiscopul de Canterbury, cea mai importantă figură religioasă din Marea Britanie după Regele Charles, a declarat că nu trebuie „în niciun caz să forțăm pacea" în Ucraina. Justin Welby a adăugat că nevoia de sprijin va fi „pe termen foarte lung".

Întrebat ce a aflat din vizita sa în țara devastată de război, el a declarat pentru BBC: "În primul rând, nevoia de solidaritate și de sprijin pentru Ucraina. Și, în al doilea rând, că nu trebuie să existe nicio modalitate prin care să forțăm pacea în Ucraina sau prin care ei să fie puși sub presiune.” (Sky News)

11:43 Kremlinul a spus vineri că Vladimir Putin este deschis la negocieri pentru a asigura interesele Rusiei, dar că este dificil să se găsească o bază reciprocă pentru discuții, deoarece Statele Unite nu recunosc „noile teritorii" din Ucraina despre care Rusia susține că sunt ale sale.

„Pentru a ne atinge obiectivele, Putin este deschis la discuții cu toate părțile. Cea mai preferabilă cale este atingerea obiectivelor noastre prin mijloace diplomatice", a transmis Kremlinul.

Președinția rusă a exclus însă retragerea de pe teritoriul ucrainean: „Operațiunea militară specială continuă”

Joe Biden a declarat joi că nu are planuri imediate de a-l contacta pe Putin, dar că este pregătit să vorbească cu președintele rus dacă acesta se arată interesat să pună capăt războiului din Ucraina. Biden a precizat că va face acest lucru doar în urma consultării cu aliații din NATO. (Reuters)

SUA vrea să ducă sisteme NASAMS din Orientul Mijlociu în Ucraina

11:25 SUA cooperează cu țările din Orientul Mijlociu pentru a muta câteva dintre sistemele lor de apărare antiaeriană în Ucraina, potrivit directorului general al Raytheon Technologies, citat de Politico.

Obiectivul este de a trimite avansatele sisteme de rachete sol-aer în Ucraina în următoarele trei până la șase luni, a declarat directorul general Greg Hayes într-un interviu. Statele Unite ar urma apoi să acopere lipsa lor cu noi NASAMS în Orientul Mijlociu în următoarele 24 de luni.

El a remarcat că transferul sistemelor din Orientul Mijlociu este mai rapid decât construirea lor în SUA: „Doar pentru că durează 24 de luni să le construim, nu înseamnă că va dura 24 de luni să ajungă în țară (Ucraina)".

11:03 Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru a crea o zonă de protecție la centrala Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organismului de supraveghere atomică al ONU.

Bombardamentele repetate din jurul centralei controlate de Rusia au generat îngrijorare cu privire la potențialul unui accident.

„Angajamentul meu este de a ajunge la o soluție cât mai curând posibil. Sper că până la sfârșitul anului", a declarat Rafael Grossi, care nu a exclus posibilitatea unor întâlniri cu Putin, precum și cu Zelenski.

10:38 Germania s-a hotărât să trimită Ucrainei 7 blindate Gepard ce erau destinate să ajungă la fier vechi.

Ce au decis țările UE privind petrolul rusesc

10:34 Consilierul economic principal al președintelui Zelenski a cerut BP să se retragă în totalitate din Rusia, după ce gigantul petrolier Rosneft a oferit companiei britanice un dividend de 580 de milioane de lire sterline.

Oleg Ustenko i-a scris directorului general al BP, Bernard Looney, pentru a cere companiei britanice să rupă legăturile cu firma rusă controlată de stat, la nouă luni după ce și-a anunțat intenția de a părăsi țara.

BP deține o participație de 19,75% în Rosneft, unul dintre cele mai importante active petroliere ale Kremlinului. BP a suferit o pierdere de 18,7 miliarde de lire sterline prin radierea participației din contabilitate, dar deține în continuare acțiunile.

09:45 Țările UE s-au înțeles asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc. Mecanismul prin care se asigură că Moscova nu încasează prețul pieței, indiferent de cotație

09:24 Rusia a testat vineri un nou sistemul de apărare antirachetă, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit Reuters.

Lansarea a avut loc în poligonul de testare Sary Shagan din Kazahstan, a precizat Ministerul Apărării. În afară de faptul că testul a fost un succes, ministerul nu a oferit prea multe alte detalii.

Probleme mari pentru logistica rusă

09:12 Evaluarea britanică de vineri dimineață subliniază problemele de logistică pe care le are acum armata lui Vladimir Putin în Ucraina:

  • Retragerea Rusiei de pe malul vestic al fluviului Nipru luna trecută a oferit forțelor armate ucrainene oportunități de a lovi noi noduri logistice și linii de comunicații rusești.
  • Este foarte probabil ca această amenințare să-i fi determinat pe specialiștii ruși în logistică să relocheze nodurile de aprovizionare, inclusiv punctele de transfer feroviar, mai la sud și mai la est.
  • Unitățile logistice rusești vor trebui să efectueze încărcări și descărcări suplimentare, care necesită multă forță de muncă, de la transportul feroviar la cel rutier. Ulterior, transporturile rutiere vor fi în continuare vulnerabile la artileria ucraineană în timp ce se deplasează pentru a aproviziona pozițiile defensive avansate rusești.
  • Lipsa de muniții a Rusiei (exacerbată de aceste provocări logistice) este probabil unul dintre principalii factori care limitează în prezent potențialul Rusiei de a relua operațiuni terestre ofensive eficiente, pe scară largă.

09:06 Ce spune Sanna Marin despre capacitățile militare ale Europei în fața Rusiei:„Trebuie să fiu foarte sinceră”

Rubla continuă să se devalorizeze

08:55 Analişti: Înfiinţarea unui hub al gazelor în Turcia ar putea permite Moscovei să-şi mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.

08:45Rubla a continuat vineri dimineață trendul de depreciere de săptămâna aceasta, coborând la noi minime față de dolarul american, euro și yuan, în condițiile în care moneda rusă s-a tranzacționat fără sprijinul perioadei fiscale favorabile de sfârșit de lună.

La ora 06:10 GMT (08:10 în România), rubla era cu 0,4% mai slabă în raport cu dolarul, la 61,73 unități pentru un USD, după ce fusese anterior la un pas de pragul de 62.

08:26Angajații comisariatelor militare din Republica Autonomă Crimeea pregătesc următorul val de mobilizare, scrie presa ucraineană, citând Statul Major al Forțelor Armate

08:20 În noaptea de joi spre vineri circa 40 de obuze au fost trase asupra regiunii Nikopol (Dnipropetrovsk), potrivit lui Valentin Reznichenko, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk, citat de Pravda.ua. Nu au existat răniți, din fericire.

Lukașenko nu are de gând să intre în război

07:52 Concluziile-cheie ale ultimei evaluări de la Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Președintele belarus Alexander Lukașenko continuă să creeze condiții pentru a rezista presiunii rusești de a intra în războiul împotriva Ucrainei. Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că nu există o pregătire directă pentru război și că Belarusul își va apăra doar teritoriul.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Trupele Moscovei au continuat să obțină câștiguri minime în jurul Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
  • Forțele ruse au continuat să desfășoare măsuri defensive și să deplaseze personal pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson.
  • Mișcările militare rusești din regiunea Zaporojie pot sugera că forțele rusești nu pot apăra zonele esențiale pe fondul intensificării loviturilor ucrainene.
  • Armata lui Putin păstrează rezerve în Crimeea pentru a sprijini operațiunile defensive din Oblastul Zaporojie și de pe malul estic al Niprului.
  • Constrângerile financiare ale Kremlinului continuă să alimenteze neliniștea internă.
  • Apar noi dovezi privind continuarea mobilizării parțiale, în condiții de moral scăzut și rate ridicate de dezertare în rândul trupelor rusești.

Câți soldați spune Ucraina că a pierdut până acum

07:39 Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat o anchetă privind activitățile ramurii Bisericii Ortodoxe legate de Rusia, a declarat Zelenski.

Acesta a spus că ancheta va analiza dacă ramura moscovită a bisericii are dreptul de a funcționa într-unul dintre cele mai sfinte locuri din Ucraina - complexul Pechersk Lavra din Kiev.

„Trebuie să creăm condiții pentru ca nicio entitate dependentă de statul agresor (Rusia) să nu poată manipula ucrainenii și să slăbească țara din interior", a afirmat Zelenski. (Reuters)

07:05 Ucraina o contrazice pe von der Leyen în privința numărului de soldați uciși: „Avem estimări oficiale de la statul major”

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Ministerul rus al Apărării și șeful administrației prezidențiale ucrainene au anunțat că cele două țări au recuperat câte 50 de militari în cel mai recent schimb de prizonieri.
  • Rachetele rusești au lovit cartierele din Herson, lăsând fără energie orașul în care electricitatea abia începuse să fie restabilită la aproape trei săptămâni de la plecarea trupelor rusești.
  • Forțele armate ucrainene au raportat bombardamente intense asupra mai multor sate de pe linia frontului estic din apropierea orașului Bahmut.
  • Armata ucraineană a declarat că a găsit fragmente de rachete cu capacitate nucleară lansate de Rusia, dar fără focoase, și că se pare că scopul acestora a fost acela de a distrage atenția apărării aeriene.
  • Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, le-a spus locuitorilor să își facă provizii de apă, alimente și haine călduroase în cazul unei pene totale de curent provocate de loviturile rusești.
  • Biden și Macron au prezentat la Casa Albă un front unit în ceea ce privește Ucraina, iar Biden a declarat că va discuta cu Putin dacă acesta este dispus să pună capăt invaziei.
  • Guvernele Uniunii Europene au convenit în mod provizoriu asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, cu un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul la 5% sub prețul pieței, a declarat un diplomat UE.
  • Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene au crescut costul pentru a menține economia Ucrainei în funcțiune anul viitor, adăugând până la 1 miliard de dolari pe lună la estimările anterioare de 3-4 miliarde de dolari, a declarat șeful Fondului Monetar Internațional la conferința Reuters NEXT.
  • UE trebuie să aibă răbdare când impune sancțiuni Rusiei, deoarece majoritatea măsurilor vor avea un impact doar pe termen mediu și lung, a declarat premierul Lituaniei.
  • Spania a sporit securitatea în clădirile publice și diplomatice după o serie de scrisori-capcană, inclusiv una trimisă premierului și alta la ambasada Ucrainei din Madrid, unde un oficial a suferit răni ușoare.
  • Compania de mercenari Wagner a creat o „Companie sălbatică” formată din cei mai violenți deținuți recrutați.
  • În zona ocupată a regiunii Zaporojie, rușii își retrag armata din unele localități, a afirmat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Jens Stoltenberg a declarat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina.
  • O nouă înregistrare video impresionantă arată cum doar doi soldați ucraineni reușesc să respingă un atac „stealth” al unui grup de 10 mercenari Wagner.

------------------------