Soldații ucraineni au reușit o nouă lovitură remarcabilă cu deja celebrul sistem antitanc Stugna-P, distrugând un tanc rusesc tocmai în timp ce acesta încerca să salveze un alt tanc rusesc avariat.

Sistemul Stugna-P este unul dintre cosmarurile tanchistilor rusiFoto: Captura video

Deși nu la fel de spectaculoasă ca alte înregistrări apărute anterior cu lovituri ale acestui lansator antitanc portabil aflat în dotarea forțelor ucrainene înainte de începerea războiului pe 24 februarie, filmarea a surprins cum imediat după lovitură la bordul vehiculului de luptă a izbunit un incendiu puternic.

În cazul de față însă lovitura nu a dus la o explozie catastrofală a munițiilor de la bord care să propulseze în aer turela tancului, acest tip de detonări fiind comune în cazul atacurilor de sus cu sisteme antitanc Javelin.

Deși nu dau locul exact în care a avut loc noua lovitură, administratorii paginii Weapons Tracker notează că ar fi vorba de estul Ucrainei, unde se duc lupte puternice în jurul orașului strategic Bahmut din Donețk, și că în înregistrare este vorba de două tancuri T-72B.

La origini un sistem antitanc proiectat în Ucraina, Stugna-P s-a dovedit în ultimele luni una dintre cele mai versatile arme din dotarea forțelor armate ale Kievului, chiar dacă poate nu are același renume precum cel al sistemelor Javelin, HIMARS sau al dronelor Bayraktar TB2.

Loviturile remarcabile ale soldaților ucraineni cu sistemul Stugna-P

Pe lângă lovituri spectaculoase împotriva unor tancuri și blindate, militarii ucraineni au folosit acest lansator antitanc portabil inclusiv pentru lovituri directe împotriva infanteriștilor ruși, depozite de muniții și elicoptere de atac rusești.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pe 9 octombrie a arătat cum un singur operator a reușit să scoată din luptă două tancuri și un blindat în succesiune rapidă cu ajutorul sistemului Stugna-P.

O altă filmare pe larg distribuită pe Twitter la sfârșitul lui octombrie a arătat de asemenea cum acest sistem a fost folosit pentru a distruge 4 blindate rusești unul după altul după lovirea vehiculului de luptă aflat în fruntea coloanei.

Acest lansator anti-tanc este un sistem semi-automat ce folosește rachete ghidate cu laser și are posibilitatea de corectare ulterioară, cu ajutorul unui joystick a traseului rachetei, lucru observat în numeroase înregistrări distribuite pe rețelele de socializare.

Deși nu oferă aceeași mobilitate ca în cazul sistemelor Javelin și NLAW, el are în schimb are o rază de acțiune mult mai mare, rachetele sale putând lovi ținte aflate la o distanță de până la 5,8 km.

Proiectilul folosit are două focoase, tocmai pentru a pătrunde inclusiv în cazul tancurilor cu blindaj reactiv modern.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.