Liderii ruși ar distribui un document în rândul militarilor în care se precizează numărul impresionant de soldați de care ar fi nevoie pentru a câștiga războiul din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului care a izbucnit la 24 februarie la ordinul lui Vladimir Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este posibil ca liderii ruși să distribuie un document printre militarii ruși în care se afirmă că Rusia trebuie să mobilizeze cinci milioane de persoane pentru a câștiga războiul din Ucraina, o sarcină imposibilă pentru Federația Rusă, potrivit think tank-ului american, citând surse ucrainene.

Adjunctul șefului Statului Major General ucrainean, Oleksii Hromov, a declarat la 24 noiembrie că conducerea politico-militară a Federației Ruse a pregătit un document intitulat "Concluzia războiului cu NATO în Ucraina" și a început să îl distribuie printre militarii ruși.

Se pare că documentul identifică și deficiențele forțelor armate rusești.

Nu este clar dacă liderii ruși consideră cifra de cinci milioane ca fiind o țintă posibilă sau dacă este o cerință de forță proiectată de neatins, rezonabilă sau nu, care sugerează că nu-și pot atinge obiectivele în Ucraina.

Desfășurarea haotică și ineficientă a mobilizării parțiale a Rusiei, cu o țintă de 300.000 de persoane mobilizate, sugerează că mobilizarea a cinci milioane de ruși este o sarcină imposibilă pentru Federația Rusă.

Este posibil ca liderii ruși să fi redactat și distribuit acest document după model sovietic, care deviază responsabilitatea de la eșecurile de conducere strategică generală a războiului și plasează vina pe eșecurile operaționale și tactice ale armatei ruse.

Cu toate acestea, Hromov nu a oferit detalii suplimentare, iar ISW nu a reușit să obțină nicio coroborare sau raportare independentă cu privire la acest document.