Diplomația rusă a denunțat vineri rezoluția Parlamentului European de săptămâna aceasta de a cataloga Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, Moscova afirmând că „nu are nimic de-a face” cu lupta împotriva terorismului, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Această acțiune neprietenoasă face parte dintr-o campanie de informare politică a Occidentului împotriva țării noastre și nu are nimic de-a face cu situația reală în lupta împotriva terorismului internațional”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Parlamentul European a votat miercuri pentru etichetarea Rusiei drept „stat sponsor al terorismului” în conflictul din Ucraina, solicitând celor 27 de țări UE să facă același lucru.

În textul adoptat la Strasbourg cu 494 de voturi pentru (58 împotrivă și 44 de abțineri), deputații europeni descriu „Rusia ca fiind un stat care sponsorizează terorismul și ca un stat care folosește mijloace teroriste”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut în repetate rânduri comunității internaționale să declare regimul președintelui Vladimir Putin „terorist”.

În acest stadiu, decizia Parlamentului European este în mare parte simbolică, deoarece în UE nu există un cadru juridic adecvat, spre deosebire de SUA.