Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto , a declarat vineri că a depus o plângere la Uniunea Europeană, susținând că Ucraina îngreunează afacerile companiilor maghiare, cum ar fi producătorul de medicamente Richter, deoarece acestea au operațiuni în Rusia, transmite Reuters.

Peter SzijjartoFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Peter Szijjarto a declarat în cadrul unui briefing de presă că Ungaria va cere Bruxellesului să ia măsuri pentru a se asigura că autoritățile ucrainene "nu ar trebui să facă imposibile operațiunile companiilor din UE".

„Aceste companii nu au încălcat nicio regulă, singurul lor "păcat" este că au o prezență și în Rusia", a adăugat Peter Szijjarto.

În aprilie, Comisia Europeană a propus o suspendare timp de un an a taxelor de import pentru toate bunurile ucrainene care nu sunt acoperite de un acord de liber schimb existent, pentru a ajuta economia țării în timpul războiului cu Rusia.

Szijjarto a declarat că Ungaria nu ar fi împotriva unei potențiale prelungiri a statutului de scutire totală de taxe vamale pentru produsele ucrainene, care este în vigoare în UE până în iulie 2023.

Producătorul maghiar de medicamente Richter a declarat la începutul acestei luni că, din cauza unei schimbări în legislația ucraineană, autorizația de comercializare pentru unele produse poate fi revocată dacă un producător operează și plătește taxe în Rusia.

Richter a declarat că intenționează să facă apel la decizia de suspendare a 35 dintre produsele sale.