Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în timp, au existat multe ameninţări la adresa libertăţii poporului ucrainean şi chiar a existenţei sale, dar oamenii au reuşit să le depăşească. „Şi acum avem o oportunitate istorică de a apăra liberatea ucraineană odată pentru totdeauna. Cred că aşa va fi”, a subliniat el, potrivit News.ro.

Foto:

Zelenski a menţionat, în mesajul video transmis luni seară, că este Ziua paraşutiştilor – Ziua Trupelor Aeropurtate ale Forţelor Armate ale Ucrainei, el purtând un tricou reprezentativ, care i-a fost oferit. El a enumerat brigăzi aeropurtate care s-au remarcat în eliberarea unor teritorii ale Ucrainei, mulţumindu-le acestora.

Zelenski a adăugat că a oferit, cu această ocazie, distincţii celor mai buni luptători, într-o ceremonie care a avut loc în Sala Albă a Eroilor Ucrainei din Palatul Mariyinsky.

”Trupele noastre aeropurtate, ca toate forţele defensive ale Ucrainei, au plătit un preţ extrem de mare ca poporul nostru să îşi păstreze libertatea. Mii de bărbaţi şi femei ucraineni au murit luptând pentru ţara noastră. Trebuie să ne amintim de ei mereu. Trebuie să le omagiem întotdeauna curajul şi sacrificiul de sine”, a afirmat el.

Preşedintele Ucrainei a arătat că a vorbit, în Adunarea Parlamentară a NATO, despre contribuţia ţării sale la protejarea libertăţii şi valorilor europene.

El a făcut apel la ţările Alianţei să acţioneze pentru a fi implementată Formula de Pace Ucraineană, care ”poate garanta pace şi justiţie pentru Ucraina şi pentru întreaga comunitate euro-atlantică”. Totodată, el a cerut parlamentelor statelor membre NATO să adopte o decizie pentru a numi Rusia ”stat terorist”.

”Cred că treptat vom obţine acest rezultat – aşa va fi Rusia percepută în lume. Exact ceea ce a devenit. Un stat terorist. Şi le mulţumesc tuturor membrilor Adunării Parlamentare a NATO care astăzi au adoptat o rezoluţie relevantă pentru a confirma acest lucru şi alte poziţii ale noastre”, a declarat Zelenski.

De asemenea, el a arătat că a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre implementarea de îndată a unor puncte din Formula de Pace, mai exact despre siguranţa radioactivităţii şi situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, dar şi despre securitatea energetică a Ucrainei şi a Europei.

Zelenski a spus că se lucrează pentru a se asigura implementarea ordinului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a opri ostilităţile faţă de centrele nucleare ucrainene, iar pentru aceasta demilitarizarea centralei de la Zaporojie este extrem de importantă.

”Rusia trebuie să îşi retragă toţi combatanţii de acolo şi să înceteze să mai bombardeze centrala”, a punctat el.

Referitor la alimentarea cu energie, Zelenski a arătat că angajaţii au fost nevoiţi să întrerupă electricitate atât pentru stabilizare, dar şi în mod neplanificat, acest lucru fiind cauzat de un consum mai ridicat decât poate acoperi această ţară la acest moment.

El a făcut apel la autorităţile regionale şi la comunităţile locale să continue să vorbească despre consumul raţionale de electricitate.

”Desigur, muncitorii din sistemul energetic, cei de la utilităţi, salvatorii şi toţi cei implicaţi lucrează la maximum. Dar avariile sistemice la sistemul de energie cauzate de atacurile teroriştilor ruşi sunt atât de semnificative încât toţi oamenii şi toate companiile ar trebui să fie foarte economi şi să repartizeze consumul pe ore ale zile. În această seară, situaţia este deosebit de dificilă în Kiev şi în regiune, ca şi în regiunile Viniţia, Sumî, Ternopil, Cerkasi, Odesa şi în alte oraşe şi districte. Vă rog să încercaţi să limitaţi consumul personal de electricitate în zonele unde sunt zilnic cele mai mari dificultăţi şi mai ales în timpul orelor de vârf în ceea ce priveşte consumul. Desigur, trebuie o abordare economă şi în locurile publice”, a spus Zelenski.

El a continuat spunând că este a noua aniversare a începutului Maidanului – Revoluţia Demnităţii.

”A noua... dar libertatea şi demnitatea poporului ucrainean sunt vechi de mai bine de o mie de ani. Merită să ne amintim asta. Au fost multe ameninţări la adresa libertăţii poporului nostru şi chiar a existenţei ucrainenilor. Dar oamenii au reuşit să depăşească asta. Şi acum avem o oportunitate istorică de a apăra liberatea ucraineană odată pentru totdeauna. Cred că aşa va fi”, a conchis el. (News.ro)