Rusia a bombardat joi instalații de producție de gaze și o importantă fabrică de rachete într-o nouă serie de atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice din Ucraina, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Test cu racheta ruseascaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Explozii au fost auzite în mai multe părți ale țării, inclusiv în portul sudic Odesa, în capitala Kiev și în orașul central Dnipro, iar civilii au fost îndemnați să se adăpostească în timp ce au fost emise avertismente de raid aerian.

Printre ținte s-a numărat și uriașa fabrică de rachete Pivdenmash din Dnipro, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

"Rachetele zboară chiar acum deasupra Kievului. Acum ne bombardează (instalațiile) de producție a gazului, ne bombardează întreprinderile din Dnipro și Pivdenmash", a declarat acesta în cadrul unei conferințe, citat de agenția de presă Interfax Ucraina.

Nu a fost imediat clar la ce instalații de producție de gaz se referea el.

Atacurile cu rachete rusești nu încetează

Oficialii locali au declarat că două persoane au fost ucise într-un atac cu rachete în cursul nopții de miercuri spre joi asupra regiunii sud-estice Zaporojie, trei persoane au fost rănite într-un atac asupra orașului Harkov din nord-estul țării și trei persoane au fost rănite în Odesa.

Rusia a intensificat atacurile asupra instalațiilor energetice ucrainene în ultimele săptămâni, lansând unele dintre cele mai puternice valuri de atacuri cu rachete de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Ucraina a declarat că apărarea sa aeriană a doborât multe dintre rachetele și dronele lansate în ultimele săptămâni. Oficialii orașului Kiev au declarat că două rachete de croazieră și patru drone Shahed de fabricație iraniană au fost distruse joi în apropierea orașului.

Nu a existat nicio informație imediată despre morți în noul val de lovituri aeriene.

Ucraina cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană

"În această dimineață, Rusia a lansat un alt val de rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

"Putin vrea să priveze milioane de oameni de electricitate și încălzire, pe fondul temperaturilor scăzute. Trimiteți Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă pentru a evita această tragedie. Întârzierile costă vieți", a spus Nikolenko.