Un tribunal militar a decis arestarea preventivă a unui rus mobilizat, Alexander Leșkov, care este acuzat că a bătut un comandant după ce a fost chemat sub arme în urma ordinului dat de Vladimir Putin în luna septembrie, potrivit publicației ruse economice Kommersant. Bărbatul riscă acum să stea 15 ani după gratii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul este acuzat că l-a bătut pe comandantul său, locotenent-colonelul din regiunea Moscova, și că l-a insultat în timp ce trebuia să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu militar, a precizat avocatul Anri Tsiskarishvili pentru agenția rusă de presă TASS.

Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu iar o înregistrare video a altercației dintre mobilizați și comandant a apărut pe un canal de Telegram, apoi pe rețelele de socializare.

Totul de întâmplă la un centru de pregătire din apropierea Moscovei în care soldați nervoși de lipsa echipamentelor și a pregătirii au înconjurat un ofițer.

Bărbații mobilizați surprinși în imagini s-au plâns și că, în loc de antrenament de luptă, erau învățați să mărșăluiască în formație.

Potrivit anchetatorilor, Alexander Leșkov are acum dosar penal după ce și-a arătat nemulțumirea față de cum sunt instruiți mobilizații, dar și pentru echipamentul și pregătirea pe care o primesc „într-un mod jignitor și folosind un limbaj vulgar”.

În timpul altercației, soldatul rus i-ar fi suflat fum de țigară în fața locotenent-colonelului Mazanov, comandantul a încercat să îl împingă, iar mobilizatul nemulțumit l-a lovit în piept.

Mobilizarea parțială în Rusia s-a desfășurat între 21 septembrie și 28 octombrie la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, care a susținut că au fost chemați 318.000 de rezerviști.