Forțele ruse au tras aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, citat de AFP. Astfel, mai multe regiuni și orașe ucrainene au rămas fără energie electrică.

Centrul Kievului, atacat cu rachete ruseștiFoto: Adam Schreck / AP / Profimedia

"Au fost trase circa o sută de rachete (...) dinspre Marea Caspică, regiunea (rusă) Rostov şi din Marea Neagră", a declarat Iuri Ignat în direct la televiziunea ucraineană, precizând că "în acest stadiu nu s-a înregistrat utilizarea de drone de atac".

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, spune că în capitala Ucrainei cel puţin trei rachete rusești au lovit clădiri rezidenţiale.

"În cartierul Pecersk, într-unul dintre imobilele lovite de o rachetă, echipele de salvare au găsit trupul unei persoane decedate. Operaţiunile de salvare şi de căutare sunt în curs", a scris Kliciko pe Telegram.

Lista localităților vizate de atacurile cu rachete. Multe dintre ele au rămas fără energie electrică

Atacurile cu rachete lansate de ruși au provocat întreruperi de curent electric în mai multe regiuni și orașe, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina, scrie Agerpres, citând AFP.

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anunţat pe reţelele sociale că o parte din oraș a rămas fără energie electrică, aceeaşi situaţie fiind și în oraşul Kremenciuk din centrul Ucrainei, unde primăria a vorbit despre "un atac asupra unei infrastructuri critice de lângă oraş". Oraşul Hmelniţki, tot în centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de "două atacuri", a anunţat guvernatorul regional Serhii Hamalîi.

Oraşele Liov (vest) şi Harkov (nord-est) au fost şi ele lovite marţi de atacurile rușilor, au transmis primarii acestora, fără a anunţa victime, dar semnalând importante distrugeri de infrastructură electrică.

"Explozii se fac auzite la Liov. Rămâneţi cu toţii la adăpost!", a îndemnat pe Telegram primarul oraşului, Andrei Sadovîi, care a precizat că "o parte a oraşului a rămas fără electricitate". "Metroul a fost oprit", a adăugat el.

"Atac cu rachete împotriva districtului industrialnîi din Harkiv", a anunţat la rândul său primarul Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Igor Terehov.

Întreruperi intenţionate de curent electric au fost operate "în urma atacurilor ruse" în oraşul Sumî şi în regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jiviţkii, pentru a proteja reţeaua.