Forțele armate rusești au lansat marți un nou atac cu rachete asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, relatează Reuters și presa ucraineană.

Fum dupa o explozie in centrul KievuluiFoto: Oleksii Chumachenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

19:17Forțele ruse au tras aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, citat de AFP. Astfel, mai multe regiuni și orașe ucrainene au rămas fără energie electrică.

"Au fost trase circa o sute de rachete (...) dinspre Marea Caspică, regiunea (rusă) Rostov şi din Marea Neagră", a declarat Iuri Ignat în direct la televiziunea ucraineană, precizând că "în acest stadiu nu s-a înregistrat utilizarea de drone de atac".

18:51Autoritățile de la Kiev au transmis că patru rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, dar cele care au trecut de aceasta au lovit două clădiri rezidențiale cu mai multe etaje din districtul Pechersk. Zona se află la câțiva kilometri nord de palatul prezidențial, conform The Guardian.

18:40 Atacurile cu rachete lansate de ruși în Ucraina au provocat întreruperi de curent electric în mai multe regiuni și orașe, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina, conform AFP.

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anunţat pe reţelele sociale că o parte din oraș a rămas fără energie electrică, aceeaşi situaţie fiind și în oraşul Kremenciuk din centrul Ucrainei, unde primăria a vorbit despre "un atac asupra unei infrastructuri critice de lângă oraş". Oraşul Hmelniţki, tot în centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de "două atacuri", a anunţat guvernatorul regional Serhii Hamalîi.

Oraşele Liov (vest) şi Harkov (nord-est) au fost şi ele lovite marţi de atacurile rușilor, au transmis primarii acestora, fără a anunţa victime, dar semnalând importante distrugeri de infrastructură electrică.

"Explozii se fac auzite la Liov. Rămâneţi cu toţii la adăpost!", a îndemnat pe Telegram primarul oraşului, Andrei Sadovîi, care a precizat că "o parte a oraşului a rămas fără electricitate". "Metroul a fost oprit", a adăugat el.

"Atac cu rachete împotriva districtului industrialnîi din Harkiv", a anunţat la rândul său primarul Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Igor Terehov.

Întreruperi intenţionate de curent electric au fost operate "în urma atacurilor ruse" în oraşul Sumî şi în regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jiviţkii, pentru a proteja reţeaua.

18:28Primarul din Liov a raportat că 80% din oraș a rămas fără electricitate, apă caldă și căldură. Transportul public a fost oprit de autorități, acestea anunțând de asemenea că cel puțin o persoană a fost spitalizată din cauza rănilor suferite în timpul atacului cu rachete.

18:26Autoritățile le cer locuitorilor să rămână în adăposturi după ce a fost raportată încă o explozie în capitala Ucrainei, conform corespondentului The Guardian la Kiev.

18:00Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită la Kiev, a fost nevoit să se adăpostească într-un buncăr după ce au început să sune alarmele antiaeriene înaintea atacurilor cu rachete lansate de ruși, conform CNN.

17:34Jurnalistul Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent a postat pe Twitter imagini dintr-o stație de metrou din Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian răsunau în capitala Ucrainei.

17:23Cel puțin o persoană a murit în urma atacului cu rachete lansat de ruși asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, potrivit administrației orașului.

Primarul Vitali Klitschko a declarat că o victimă a fost scoasă dintr-o clădire rezidențială care a fost lovită în cartierul central Pechersk, conform Reuters.

17:18Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a reacționat pe Twitter după atacurile lansate de forțele ruse inclusiv în Kiev, marți, când ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a participat la summitul G20 de la Bali și a acuzat Ucraina că este un obstacol în calea păcii.

"Rachetele rusești ucid oameni și distrug infrastructura din Ucraina chiar acum. Este ceea ce Rusia are de spus cu privire la negocierile de pace. (...) Această teroare poate fi oprită doar cu puterea armelor și a principiilor noastre", a scris oficialul ucrainean.

17:13Biroul președintelui Volodimir Zelenski afirmă că situația energetică a Ucrainei este critică în nordul și ]n centrul țării după noile atacuri rusești cu rachete.

17:00 În Kiev au fost introduse pene de curent de urgență pentru a putea menține aprovizionarea cu electricitate. Jumătate dintre locuitorii capitalei ucrainene ar fi rămas fără electricitate.

Conform primarului Kievului, cel puțin jumătate din oraș a rămas fără energie electrică.

..........................................

Primarul Kievului, Vitali Klitschko a anunțat că două clădiri au fost lovite de rachetele rusești în timp ce alte 4 rachete au fost interceptate.

Atât locuitorii de pe malul stâng, cât și cel drept, al râului Nipru care trece prin capitala ucraineană au relatat că au auzit explozii. În regiunea capitalei ucrainene a fost decretată o alertă aeriană.

Una dintre rachetele rusești interceptate deasupra Kievului:

Șeful administrațiilor militare din raionul Krivoi Rog și din regiunea Nikolaev au raportat o lansare în masă de rachete de către forțele armate rusești.

O alertă de raid aerian a fost declarată în 15 regiuni din Ucraina. Șefii regiunilor îi îndeamnă pe locuitori să rămână în adăposturi.

Primarii din Harkov și Liov au raportat că orașele lor au rămas parțial fără electricitate după atacurile rusești. În Harkov a fost oprit și metroul.

Ucraina acuză Rusia că nu își dorește pace

„Rusia răspunde discursului puternic al lui Zelenski de la [summitul] G20 cu un nou atac cu rachete. Crede cineva în mod serios că Kremlinul își dorește cu adevărat pace?”, a scris pe Twitter Andrii Yermak, șeful cancelariei prezidențiale a lui Volodimir Zelenski.

În intervenția avută prin videoconferință la summitul din Indonezia președintele Ucrainei a prezentat și un plan în 10 puncte de a încheia războiul, cerând, printre altele, ca Rusia să elibereze teritoriile ocupate de forțele sale armate.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins cererile Kievului, afirmând că acestea sunt „nerealiste”.

Urmărește ultimele evoluții din a 265-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.