Poliția din Moscova l-a reținut pe Nikolai Lebedev, un blogger din Republica Moldova cunoscut sub porecla „Nekoglay” după ce a înregistrat o parodie a unui videoclip cu un militar rus care aruncă grenade căzute lângă el, relatează Meduza.

Bloggerul din Republica MoldovaFoto: Captura video

Potrivit informațiilor apărute în presa rusă, poliția a venit la unul dintre apartamentele de pe Bulevardul Krasnogvardeiski, unde locuiesc tânărul și alte câteva persoane, și le-au cerut documentele.

Bloggerul în vârstă de 22 de ani nu avea pașaport, fiind reținut în scopul identificării sale. Canalul TV Zvezda susține că Nekoglay a fost dus la departamentul Ministerului Afacerilor Interne din districtul Presnensky din Moscova.

Potrivit canalului de Telegram 112, Nekoglay este cetățean al Republicii Moldova și a fost reținut pentru încălcarea legilor privind imigrația. Mai multe surse citate de TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, afirmă că acesta urmează să fie deportat dacă se constată că a încălcat legislația rusă privind cetățenii străini.

Reținerea sa vine la două zile după ce acesta a postat pe TikTok o parodie la adresa unui videoclip popular cu un soldat rus zăcând într-un șanț care aruncă apoi două grenade lansate de o dronă ucraineană.

@nekoglai #nekoglai #war ♬ som original - NewJe

Potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ, militarul a supraviețuit incidentului. Nekoglay a repetat acțiunile militarului rus cu un remix al cunoscutei melodii „Rasputin” în fundal.

„Nekoglay” a fost acuzat de o organizație rusească de discreditarea armatei ruse

După publicarea parodiei, șefa organizației rusești Safe Internet League, Yekaterina Mizulina, l-a acuzat pe tânăr de discreditarea armatei ruse și anunțat că va depune o plângere împotriva sa la Parchetul General de la Moscova și la Ministerul Afacerilor Interne.

Managerul lui Nekoglay a spus că bloggerul nu a vrut să jignească sau să umilească militarii cu parodia sa.

Nekoglai a devenit faimos datorită stream-urilor pe care le-a făcut pe Twitch, canalul său de TikTok având 9,5 milioane de urmăritori.

Legea privind discreditarea forțelor armate a fost folosită de autoritățile ruse și împotriva actriței Kristina Asmus, odată „cea mai sexy femeie din Rusia”, aceasta fiind chemată în fața unei instanțe administrative în luna august pentru a răspunde acuzațiilor.

„Asmus este acuzată că a făcut o postare text pe Instagram care vizează o atitudine negativă față de operațiunea militară specială în curs”, a explicat instanța. Postarea incriminată data din 24 februarie, prima zi a invaziei rusești.

„Frică și durere. Vă rugăm să opriți toate astea. Fără război!!!!!”, a scris ea la momentul respectiv, alături de o imagine cu un fundal complet negru.

Urmărește ultimele evoluții din a 259-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.