„Sprijin deschis și promovare a ideologiei neo-naziste, militarizare accelerată, pretenții continue de anexare a unor teritorii rusești, amenințare crescândă a securității naționale și stabilității Rusiei”.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Sunt motivele care justifică războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și pe care le-a enumerat Magomedsalam Magomedov, director adjunct al administrației prezidențiale ruse, citat de agenția Tass.

„Președintele Putin n-a avut altă opțiune decât să declanșeze operațiunea militară specială”.

Au trecut opt luni de când a început războiul în Ucraina. Numerele victimelor din ambele tabere nu sunt comunicate cu regularitate, dar Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, a spus în August că a pierdut 9.000 de militari, conform Ukrinform.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a comunicat în august că au fost uciși sau răniți 45.200 de soldați ruși. La acest moment estimarea este de aproape 76.000 de ruși „lichidați”. Numerele n-au putut fi verificate independent.

Iar Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a spus în septembrie că au fost uciși 5.937 de soldați ruși de la declanșarea invaziei, a informat o agenție internațională de știri.

Surse: Newsweek, Reuters