Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina, dar că această variantă este luată "foarte în serios", scrie The Guardian.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

El a făcut aceste declarații într-un interviu acordat unui canal de televiziune turc, în care a spus că comportamentul Rusiei a fost „iresponsabil și nesăbuit”.

„Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina nu este mare, dar consecințele ar fi enorme, așa că o luăm foarte în serios. Nu există câștigători într-un război nuclear”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform site-ului Meduza, citat de The Guardian.

NATO: Dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, vor fi consecințe severe

Recent, Jens Stoltenberg a transmis un avertisment tranșant Rusiei: dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe.

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.

Secretarul general al NATO a mai spus că alianța va rămâne „foarte vigilentă” în următoarele săptămâni întrucât Rusia desfășoară exercitii nucleare.

Soltenberg a făcut aceste declarații în contextul în care un oficial al NATO afirmase că o lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” al aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, care a avertizat recent că riscul unui „Armaghedon nuclear” este la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, a declarat într-un interviu acordat CNN că amenințările care vin dinspre Rusia ar putea duce la „greșeli” și „erori de calcul” catastrofale, chiar dacă a refuzat să spună clar cum mai exact ar răspunde Statele Unite în cazul în care Putin dislocă un dispozitiv nuclear tactic pe câmpul de luptă din Ucraina.